Explozia meteoritului cazut in Urali, in Rusia, aminteste de un posibil caz similar petrecut in judetul Bacau, la Comanesti, insa la o scara mult mai redusa. Pe 20 aprilie 2006, la ora 9.20, o bubuitura puternica s-a auzit de undeva de sus, in trei judete: Bacau, Neamt si Harghita. Cel mai puternic pare sa se fi auzit pe Valea Trotusului. Autoritatile bacauane si cele din judetele invecinate au confirmat ca e existat un incident, iar anchetarea evenimentului a inceput imediat, dar nu a dus la rezultate certe.
Dupa ce au verificat toate obiectivele industriale din judet, iar zona a fost survolata de elicoptere militare, nu s-a descoperit nimic care sa explice bubuitura. Au fost analizate si variantele unei implozii miniere sau explozia unei pungi de gaz. Autoritatile au incercat in zadar sa afle care ar putea fi sursa puternicului zgomot, asa ca au aparut speculatiile, care au mers de la zvonul ca prin zona ar fi trecut un avion ultrasecret american, la acela ca a explodat un OZN sau ca a cazut un satelit. Cercetarile au fost ingreunate si din cauza ca zona este muntoasa si impadurita pe mii de hectare.
Marturiile localnicilor
Zgomotul teribil a panicat cetatenii, care au asaltat cu apeluri telefonice autoritatile. Marturiile localnicilor au vorbit despre o unda de soc care a facut geamurile sa zanganeasca, de o “bubuitura puternica, urmata de un zgomot ciudat, ca un fâsâit”, de “o bubuitura enorma, fantastica, supraomeneasca”.
Autoritatile au cercetat platforma industriala de la Onesti, exploatarile miniere si petrolifere, dar nu au gasit nimic. “Unii au apreciat ca bubuitura a fost cam la sase-sapte kilometri in aer. Oricum, s-a auzit si la Onesti, si la Bacau, si la Miercurea Ciuc, deci pe o distanta enorma. Eu cred ca a fost vorba de un meteorit care a explodat, s-a dezintegrat in aer”, spunea seful de atunci al Politiei Comanesti, Mircea Chiriac.
Din dispozitia Statului Major al Aviatiei Militare, un elicopter din cadrul Serviciului de lupta si interventie umanitara a “greblat” tot perimetrul Comanesti-Darmanesti, Valea Trotusului, pâna la Onesti. Dupa o ora si 45 de minute de zbor efectiv elicopterul s-a intors la baza, fiindca nu s-a observat nimic suspect.
Opinia specialistilor
Dan Mitrut, vicepresedintele Societatii Astronomice Române, a sustinut si el varianta meteoritului. “Soarta unui corp care intra in atmosfera depinde de masa lui. Daca are câteva zeci de tone, va produce un crater. Daca are doua-trei sute de kilograme, explodeaza la o inaltime de câteva sute de metri deasupra solului. In acest caz, urmele sunt mai greu de depistat, iar daca s-a produs deasupra unei paduri, urmele nu pot fi gasite pe sol, ci in scoarta copacilor”, a declarat Dan Mitrut.
Conform manualelor de astrofizica, un meteorit ce se indreapta spre Pamânt incepe sa se dezintegreze la contactul cu straturile inalte ale atmosferei, inca de la peste 80 de kilometri altitudine. Majoritatea meteoritilor ard complet din cauza vitezei mari si a frecarii intense cu atmosfera, iar la suprafata terestra ajunge doar o pulbere insesizabila. Cei mai voluminosi meteoriti ori ard incomplet, iar fragmente ajung la sol, ori explodeaza la altitudini mari, de ordinul kilometrilor sau zecilor de kilometri. Suflul exploziei ajunge la sol si poate provoca distrugeri ca in cazul Tunguska, din anul 1908, ori mult mai recentul caz din orasele din Ural. Daca insa meteoritul este mai redus ca dimensiuni, de ordinul a un metru diametru sau chiar mai mic, si se fragmenteaza foarte mult, la sol ajunge doar zgomotul exploziei, cum ar fi cazul de la Comanesti.