22 ianuarie 2025

Metalurgistii cer sprijinul subprefectului / Foamete la Robinete Industriale

Rabdarea angajatilor de la firma Robinete Industriale (fosta Uzina Metalurgica) a ajuns la limita suportabilului. In incercarea de a rezolva odata si o data spinoasa problema a salariilor, si nu numai, liderii de sindicat, impreuna cu o parte din salariati si cu reprezentantul local al CNSLR Fratia, au cerut o intalnire, in cadrul Comisiei de Dialog Social, cu subprefectul Constantic Avram si ceilalti responsabili ai judetului. Din pacate, nici acest fel de intalniri nu ofera posibilitatea salvarii uzinei metalurgice, in contextul in care, se stie, Robinete Industriale este privatizata de vreo sapte ani. Problema cea mai dureroasa a muncitorilor de la Robinete Industriale este cea legata de plata salariilor, restante inca din luna august. &#8222Acesti oameni au ajuns in pragul disperarii. S-au incercat tot felul de solutii. Oamenii au recurs si la actiuni de protest spontane, care s-au incheiat, din pacate, cu desfacerea contractelor de munca. Oamenii nu mai au ce sa manance, ce sa le dea copiilor la scoala, multi dintre acestia fiind nevoiti sa renunte la studii”, a aratat Stefan Laslau, liderul sindicatului &#8222Speranta” de la Robinete Industriale.

Nici justitia nu poate face dreptate



Muncitorii au mai aratat ca nici solutia justitiei nu a reusit rezolvarea problemelor de la uzina metalurgica, subliniind ca, desi exista o hotarare definitiva si irevocabila, muncitorii nu au incasat drepturile banesti cuvenite. &#8222Liderii de sindicat au primit tot felul de amenintari pe strada, asistenta medicala a fost sistata, pentru ca medicul intreprinderii a fost concediat, desi se lucreaza in conditii grele, vatamatoare. S-a ajuns la limita. Imi este rusine de colegii mei. Ce mai, este un adevarat genocid”, au mai aratat liderii de sindicat. Muncitorii se intreaba unde sunt banii rezultati din activele vandute (sectia din zona Garii, caminele de nefamilisti, fierul vechi obtinut din dezafectarea unor sectoare de productie etc.). Disperati, muncitori au cerut sa fie trimisi in somaj. La inceputul anului, angajatii grupului de firme Robinete Industriale au acceptat varianta platii unui salariu unitar de 3,7 milioane de lei, inclusiv cadrele din conducere, cu exceptia celor care lucreaza in conditii foarte grele, care au primit un salariu diminuat la 4,3 milioane de lei si o masa calda pe zi. Fara rezultate.

&#8222Mama, mi-e foame”

Pentru ca nu mai puteau sa mai suporte regimul de infometare la care erau supusi, o mare parte din angajatii uzinei metalurgice si-au dat demisia in bloc, o alta serie, de data asta angajatii TESA, anuntand ca vor recurge la aceeasi masura. &#8222Sa vina domnii de la ITM sa vada in ce conditii se munceste. Nu am primit echipament de protectie de doi ani. In plus, sunt bolnav de inima si stau cu reteta in buzunar, pentru ca nu am cu ce o cumpara. Executorul judecatoresc ma ameninta ca vine si ma scoate din casa, pentru ca am datorii la intretinere”, s-au mai plans muncitorii. In plus, salariatilor de la uzina metalurgica le-au fost sistate primele acordate cu ocazia zilei de nastere, cele de Paste si de Craciun. &#8222Mi-a oprit bani pentru ADAS, dar n-au ajuns acolo. Unde sunt? Daca mi se intampla un accident! In plus, totul este pana la mancare. Ce sa-i mai raspund copilului cand imi spune &#171Mama, mi-e foame&#187?”, a intrebat retoric o femeie, angajata a uzinei.

China e de vina

De cealalta parte, reprezentantii administratiei au aratat ca problemele sunt cauzate de conjunctura nefavorabila a pietelor externe, invadate de produsele din China, devalorizarea valutelor in ultimul an si scumpirea repetata a serviciilor la intern. &#8222Am sperat ca productia interna, care, de regula echilibra, in anii precedenti, situatia, sa acopere pierderile de la export. Am incercat si am reusit in unele cazuri, sa obtinem, cu acordul beneficiarilor, o majorare la pret. Insa, multi au zis ca se duc la furnizorii din China sau Ungaria. Am incercat sa intram cu produsele la CET. In 2004, vindeam 400 de hidranti lunar, acum, doar 20-60″, au aratat adminstratorii grupului de firme Robinete Industriale. Cum era de asteptat, intalnirea nu s-a incheiat cu o rezolvare, spre final, subprefectul Avram atragand atentia asupra faptului ca, la integrare, cand salariul minim va fi de 300-400 de euro, fata de 100, in prezent, firmele romanesti risca sa dea faliment, inclusiv uzina metalurgica.

Scris de Florentin RADU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img