Dacă ai cunoscut pe Facebook sau Instagram pe cineva „atrăgător, singur și de succes”, poate ar fi bine să îți reconsideri poziția, avertizează Meta. De Ziua Îndrăgostiților, compania își reînnoiește apelul către utilizatori pentru a nu deveni victime ale escrocilor sentimentali.
Aceste tipuri de scheme, în care escrocii își creează identități false pentru a forma relații online cu victime neștiutoare, nu sunt deloc o noutate. Conform Comisiei Federale pentru Comerț (FTC), în 2021, oamenii au pierdut peste jumătate de miliard de dolari din cauza acestor escrocherii. Totuși, cei care pun la cale aceste scheme par a fi extrem de persistenți. Potrivit Meta, numai în 2025, compania a eliminat peste 116.000 de conturi și pagini pe Facebook și Instagram asociate cu escrocheriile romantice. În 2024, numărul acestora a depășit 408.000.
Conform Meta, aceste conturi false provin adesea din țări din Africa de Vest, iar escrocii se dau drept membri ai armatei americane sau celebrități cunoscute. În ambele cazuri, aceștia pretind că sunt „în căutarea iubirii” și inițiază conversații pe Facebook, Instagram, WhatsApp și alte platforme de mesagerie. În cele din urmă, escrocii cer bani sub formă de carduri cadou, criptomonede sau alte tipuri de plăți.
Meta a luat mai multe măsuri pentru a combate aceste escrocherii. Anul trecut, compania a anunțat că va reintroduce tehnologia de recunoaștere facială pentru a combate impostorii care se dau drept celebrități. De asemenea, colaborează cu alte companii pentru a dezmembra grupurile organizate de escroci. Cu toate acestea, David Agranovich, directorul departamentului de combatere a amenințărilor din cadrul Meta, subliniază că „escrocii își adaptează constant metodele”.
Experții avertizează că inteligența artificială a facilitat și mai mult crearea unor identități false convingătoare. „În ultimele trei sau patru luni, au apărut mai multe instrumente gratuite, accesibile și ușor de utilizat, care permit atacatorilor să își modifice dinamic fața în timpul unui apel video”, a explicat Rachel Tobac, CEO al SocialProof Security, într-o conferință de presă. „De asemenea, pot folosi boți cu deepfake care permit crearea unei identități false, efectuarea de apeluri telefonice și utilizarea unei voci sintetizate, fără ca o persoană reală să fie implicată.”