Numele societății afișat la intrarea în micuțul atelier de la intersecția Republicii cu Condorilor (spre Aerostar), vorbește de la sine: „Cheia magică SRL”. Pentru Gabi Florin Rusu, nicio încuietoare nu are secrete.
Nu există ceva ce nu se poate descuia
Gabi Florin Rusu. Zodie taur, 20 aprilie 1974. S-a năsut în Bacău și a copilărit în casa din spatele atelierului. În 1989 a terminat clasa a VIII-a la Școala Generală Nr 15. „Am început să învăț meserie din 1991. Am lucrat la un atelier de mecanică fină, la Narcisa, până prin 1996. Am plecat de acolo și m-am angajat la o tipografie, unde m-am calificat ca mașinist. În timpul liber reparam yale, încuietori, contacte auto. Din 2017 am trecut pe cont propriu. Aici nu este vorba de secrete. Este exact ca și cu matematica. Poți să dai copilul la pregătire cât vrei. Dar dacă el nu vrea să învețe, degeaba. Mie mi-a plăcut să fac asta de mic. Am învățat stricând multe: lacăte, încuietori, ceasuri… Primul seif l-am deschs prin ’97. Aveam o colaborare cu o firmă de bijuterii cunoscută. Câți aveau seifuri în Bacău atunci?”
Nu are un ucenic. Este totuși o meserie de nișă. Gama de prestații pe care o oferă este diversificată. De la deblocări auto și uși metalice, la ascuțitorie cuțite. „Nu există un preț fix. Te mai uiți și la om. La cuțite, foarfece, depinde și de mărime… sunt mai multe chestii. La chei depinde de modelul de cheie. Sunt tot felul de mecanisme vechi pe care le primesc să le repar. Sunt piese pe care le fac singur dar sunt și piese pe care le cumpăr. Dar în general doar 20% din ele găsești de cumpărat. Mai ales la ceasuri. E o pasiune mai veche de-a mea. Am și o mică colecție. Și tatei îi plăceau ceasurile. Cam de prin clasa a IV–a am început să nu mai rămân cu piese în plus, după ce le demontam și le puneam la loc.”
În meseria asta eu nu obosesc.
Gabi Florin Rusu nu are o preferință anume, răspunde la toate provocările. „Meseria asta o fac din plăcere. Când am anumite chestii de făcut, să nu mă deranjeze nimeni, mă duc acasă, stau la masă cu familia, vorbim, râdem, și mă scuz că mai am de făcut ceva. Vin în atelier pe la 10 noaptea, știu că nu mai e nimeni pe stradă, și în două ore pot să-mi fac treaba liniștit.” S-a căsătorit cu Roxana în 2006. Au o fetiță de 11 ani care iubește baletul. Referitor la clienți, nu are un flux constant. „La mine nu e ca la alimentara, să vină omul să cumpere zilnic pâine. Ți-ai pierdut o mână de chei, te grăbești să vii să faci dubluri, că ai urgentă nevoie. Ca solicitări urmează cartelele de interfon – tagurilele de la intrare, și deblocările. Fac mult teren. Deblocări de uși la apartamente, de mașini, tot ce înseamnă încuietori.”
Societatea are încheiată colaborare și cu organele de poliție, și cu majoritatea Executorilor Judecătorești, și câteva reprezentanțe ale unor bănci, nu numai din județ.
Important e să cunoști principiul de funcționare
Tehnica evoluează permanent. Trebuie să ții pasul. Toți vin cu inovații. Și cei care produc echipamente de siguranță, și cei care vor să le dea de capăt. O perfecționare perpetuă. „Prima specializare în domeniu am făcut-o demult, în 1991. De atunci… cum apare ceva, studiezi, înveți, este o continuă adaptare. Trebuie să ai și acces la informație, ceea ce este foarte greu. Acum nu aș mai face altceva. Afară am plecat doar de două ori, cu contract, pe perioade scurte în Italia. Prin 2010. La o fabrică de rulmenți pentru o revizie tehnică, timp de 3 săptămâni, și apoi la o tipografie, la reglajul unor utilaje. Ei vroiau să mă păstreze acolo. Nu! N-am rămas. Afară e bine să te duci doar în vizită sau în vacanță. Avem o țară frumoasă. Îmi place mai mult marea, dar cred că pe Cehlău știu fiecare copac. O ieșire de două zile te încarcă. Anul trecut am fost cu familia de două ori la mare, pentru câteva zile. Aș fi stat toată vara. Nu la noi că era prea scump. Cu 400 de euro am mers puțin mai la vale, la Albena. Afost excelent! Nu pot să-mi bat joc de munca mea, să arunc banii pe o apă plată care costă de cinci ori, pe o plajă de fițe.” L-am întrebat dacă există ceva ce nu poate deschide? „Nu! Doar dacă nu vrei! Numai dacă nu vrei nu se poate. Tot niște oameni au gândit cum să facă acel mecanism.”
Se bucură că factura la curent nu s-a mărit exagerat. De fapt consumul e mic în atelier. Totul e pe leduri, acumulatori, iar aparatura de dimensiuni mici nu este folosită în mod constant. Ce este exploatat la maxim? Talentul, dibăcia mâinilor și mintea sclipitoare. Nu spargeți ușa! Chemați meșterul.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.