Curiozitatea m-a impins in atelierul de lucru al Asociatiei Handicapatilor Fizic din Bacau. Stiam ca aici se fac lucruri frumoase, apreciate de publicul larg si voiam sa-i vad pe oameni la lucru. Din pragul usii, am zarit o mâna de oameni, care stateau adunati in jurul unei mese, pictând sau ornând oua din polistiren, intr-o armonie aparte.
M-am apropiat prima data de Daniel Pintilie, un tânar de 22 de ani, care a ajuns imobilizat intr-un scaun cu rotile din cauza unui vaccin facut gresit, in primele sase luni de viata.
El este cel mai proaspat membru al marii familii numita Asociatia Handicapatilor Fizic Bacau, coordonata de Dorina Poinaru. „Am ajuns la Asociatie cautând un loc de munca. Chiar daca sunt imobilizat intr-un scaun cu rotile, trebuie sa imi câstig si eu existenta. In plus, aici am ocazia sa invat lucruri noi, care tin de deprinderi de viata.
Am inceput sa lucrez cu oamenii de aici, facând pentru prima data bratari. De câteva zile, am schimbat registrul si lucrez la oua ornamentale pentru Paste. Imbrac efectiv un ou din polistiren cu hârtie colorata perforata, bolduri si bilute. Colegii mei, care stapânesc mai bine pensonul au trecut deja la pictura, fie aplicata pe suport din polistiren, fie pe oua din lemn”, declara Daniel Pintilie.
Imaginatia dirijeaza pensonul
Cea care ii instruieste pe membrii Asociatiei este Cristina Gradinaru. In urma cu câtiva ani, ea a fost victima unui nefericit accident de circulatie si a ajuns sa poarte proteza la picior. De când a descoperit Asociatia Handicapatilor Fizic Bacau, Cristina s-a dedicat total activitatilor si oamenilor de aici.
„La fel ca multi dintre cei care ne-au trecut pragul, nu ma pricepeam sa fac lucru manual. Odata cu trecerea timpului, am descoperit ca amestecând putina culoare, trasând câte o linie si apelând la imaginatie, pot face lucruri la care nu m-as fi gândit inainte de accident. De pictat, pictez de doi ani si mi-am facut debutul pe material plastic, cu acril. Anul acesta mi-am fortat putin limitele si am inceput sa pictez pe lemn. Cel mai mult imi plac motivele florale, iar apelând la culoare, poti face lucruri deosebite”, spune Cristina Gradinaru. In cele minim opt ore cât petrece in fiecare zi la sediul Asociatiei Handicapatilor Fizic, Cristina ii initiaza in diverse activitati tematice, pe membrii noi veniti.
Mentalitati greu de schimbat
Munca in echipa a dat de nenumarate ori rezultate in cadrul Asociatiei, iar acest lucru s-a reflectat cel mai bine in vânzarile obiectelor facute de membri sau de voluntari. Dorina Poinaru, presedinta Asociatiei Handicapatilor Fizic din Bacau spune ca in fiecare an primesc comenzi de la institutii sau persoane fizice, fie pentru bijuterii, martisoare sau ornamente de Paste sau de Craciun.
„Lucram in permanenta in cadrul asociatiei. Facem ateliere de lucru tematice si astfel le dezvoltam si altora latura artistica. Din pacate, inca ne lovim de mentalitatea oamenilor din comunitate, care obisnuiesc sa puna etichete. Pe acestia ii intâlnesti adesea la târgurile hand-made. Vin, se uita, dar când vad bannerul nostru, strâmba din nas. Pe acestia ii asigur ca nu au motiv sa ne priveasca altfel, iar produsele facute de noi sunt de calitate”, declara Dorina Poinaru.
In perioada premergatoare Sarbatorilor de Paste, membrii Asociatiei Handicapatilor Fizic vor vinde la Arena Mall, oua si ornamente de Paste. Pretul unui ou hand-made variaza intre 8 si 15 lei.