14 noiembrie 2024

Melancolii de bacovieni cu identitatea furată. Azi: Mariana Adriana (Buzatu) Lungu

Am fost elevă a Liceului „George Bacovia” în perioada 1974 – 1978.

Am intrat la liceu în urma unui examen de admitere.



Am fost prima generație care a susținut examen „de treaptă”.

Liceul era socotit a fi cel mai bun din oraș la acea vreme și cel mai potrivit pentru cei cu înclinații către „real”, cu aspirația de a deveni ingineri. E adevarat ca mulți dintre noi au ajuns economiști, medici, avocați, profesori, iar după 1989, … orice!

Am fost o generație cu o mare putere de adaptare la care a contribuit fundamental educația noastră.

Am absolvit în anul 1978 și am intrat fărăr probleme la Politehnica din București, Facultatea de Mecanică fina.

Îmi aduc aminte mândria pe care o simțeam pentru că eram eleva acestui liceu – George Bacovia -, mândria de a purta matricola acestui liceu, știu că, de cele mai multe ori, eram bucuroasă că merg la școală. Am avut colegi simpatici, veseli, deștepți, obraznici, inspirați, artiști, sportivi, iar carnetele de promoție s-au umplut la sfârșitul liceului cu gânduri bune pentru fiecare.

Liceul era un mediu civilizat, curat, ușor rigid uneori, cu profesori dintre  care unii erau adevarate modele de viață, un loc în care puteai să înveți și, deși am trăit o perioadă de îndoctrinare în care nu era serbare la care să nu se recite „Partidul e-n toate…”, am rămas cu o mulțime de lucruri bune, cu capacitatea de a vorbi/scrie corect românește și aceea de a avea o gândire logica/critică, lucruri care ajută mult în viață, deși unii n-ar crede.

În afară de română/mate, în liceu am reușit să învăț, fără pregătire suplimentară, limba engleză, lucru care m-a ajutat mult în parcursul profesional.

Unele dintre cele mai frumoase amintiri din liceu sunt legate de excursii, petrecerea de majorat, escapada la ștrandul Tineretului și mai ales serbarea din clasa a XII-a, ocazie cu care am participat la echipa de dansuri populare cu care am avut un succes nebun, deși tuturor ne sunau în cap Pink Floyd, Tangerine Dream sau Deep Purple.

Și, în ultima parte din clasa a XII-a, înainte de Bacalaureat, cea mai mare libertate care ni se acorda era ca fiecare clasă să-și facă o uniformă proprie, care nu avea nimic de-a face cu uniforma de liceu, și să ne facem poze cu clasa „la statuie”, adică la/lângă/deasupra bustului lui Bacovia, fiecare cum putea și unde încăpea!

Sper ca inițiativa de la repune la locul meritat/destinat inițial un bust al poetului George Bacovia să aiba succes și să bucure pe toata lumea, sper ca Liceul să „întinerească” acolo pe unde se mai cere (!), sper ca oamenii/copiii să învețe pentru a fi deștepți și nu numai pentru a obține o diplomă.

 

Banii pot fi donați până la data de 15.09.2023 în contul RO14 RNCB 0318 0282 3421 0001 deschis pe numele Pavel Pădure, cu următoarele mențiuni: NUME, DONAȚIE PENTRU BUST GEORGE BACOVIA.

Pe o laterală a soclului va fi montat un înscris cu un cod QR care va permite accesul la lista completă a donatorilor și la o arhivă foto; în eventualitatea strângerii unor fonduri mai mari decât cele necesare, sumele rămase vor fi donate Colegiului Național „Ferdinand I” pentru dotări în folosul elevilor. În funcție de succesul acestei campanii, inițiatorii se gândesc să organizeze în vara anului 2024 un mare Bal al Bacovienilor la care sunt invitați să participe reprezentanți din toate promoțiile care au absolvit Liceul Teoretic „George Bacovia”.

Informații suplimentare la tel: 0745.575.744 (Mihai); 0722.648.212 (Dan).

Pentru completarea arhivei foto vă rugăm să trimiteți materialele dumneavoastră la adresa: cm.negoita@gmail.com

„Bacovieni” din toate țările, uniți-vă!




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014