18 noiembrie 2024

Mediul academic ia pulsul comunitatii

Niciodata n-am vazut si nu am ascultat atât de multe personalitati, din multiple domenii, adunate sub o cupola academica, de la cercetatori, oameni de stiinta, universitari, judecatori, cadre didactice din preuniversitar, procurori, politisti, avocati, consilieri, medici legisti, psihologi, manageri ai unor institutii publice, persoane din administratia publica locala etc, activati in una dintre cele mai stringente activitati de cercetare si analiza, cea a delincventei, deviantei, criminalitatii.

Ideea apartine Universitatii „George Bacovia”, la care au raspuns multe alte universitati din tara, dar si institute de cercetare, asociatii, servicii si inspectorate, ai caror reprezentanti prezinta timp de doua zile comunicari stiintifice, referate si teze al caror continut au la baza conditiile socio-economice si de educatie al fenomenului infractional, dar si tendinte, perspective si masuri pentru prevenirea si combaterea acestor fenomene.



Argumentele organizarii unei asemenea manifestari stiintifice, la un asemenea nivel, sunt cunoscute, daca ar fi sa amintim aici doar statisticile publicate periodic de organismele internationale care situeaza România pe primele locuri in acest domeniu, iar consecintele au devenit extrem de grave: pierderea libertatii, familii destramate, copii cu un singur parinte sau orfani de ambii parinti, abandonul scolar, la care se adauga impactul emotional, conditiile materiale si, de ce nu, efortul bugetar al tarii pentru intretinerea institutiilor de reeducare. Cine-i vinovat? Ce putem face? Care este rezultatul muncii de prevenire? Am facut suficient? Ce trebuie sa mai facem? Cine? Cum?

La aceste intrebari si la multe altele incearca sa raspunda cei implicati in aceasta uriasa munca. Sunt studii publicate, s-au mai organizat sporadic sau pe „felii” de competente si raspunderi asemenea dezbateri, insa ceea ce se intâmpla in aceste zile in Bacau merita toata atentia, de la nivel de gradinita, familie, scoala, societate, dar mai ales guvernamental. Fara vointa politica, bani, stiinta, educatie, totul ar putea esua intr-o buna intentie.

Ar fi prea mare efortul. De aceea, prezenta unui numar mare de tineri la dezbateri, decizia de a publica intr-un volum lucrarile stiintifice prezentate si punerea lui la dispozitia celor care au putere si vointa de decizie, este mai mult decât meritorie si, sunt convins, vor putea sta la baza modernizarii cadrului legislativ si imbunatatirea celui material si educational.

Gheorghe Baltatescu


Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014