De la 1 august, sedinta de informare privind avantajele medierii a devenit obligatorie pentru unele actiuni civile si chiar penale. Asadar, cine vrea sa deschida o actiune in instanta trebuie sa treaca mai intâi pe la mediator, in caz contrar cererea este respinsa ca inadmisibila.
Medierea va face, in sfârsit, parte din ceea ce inseamna demers in justitie, iar mediatorii vor fi cautati de justitiabili, fie ca acestia din urma vor sau nu. De la 1 august participarea la sedinta de informare privind avantajele medierii devine obligatorie pentru cei care vor sa inceapa in instanta un proces civil sau penal, insa nu pentru toate spetele.
Daca nu, cererea lor va fi respinsa. Sedinta de informare a fost obligatorie si dupa data de 15 februarie anul curent, dar refuzul era doar sanctionat cu amenda de la 100 la 1.000 de lei. Acum lucrurile sunt mult mai serioase. Practic, procesul nu ajunge pe rol daca nu faci si acest demers. Vizita la mediator este gratuita iar acesta va explica partii sau partilor care sunt solutiile pentru rezolvarea problemei pe care ei vor sa o dispute in instanta si vor incerca sa-i convinga sa aleaga calea medierii pentru a câstiga timp si chiar bani.
Daca partile aleg sa stinga conflictul in biroul mediatorului, atunci incheie un contract cu acesta de prestari servicii si abia de aici se vorbeste de sedinte platite. Daca vor doar sa fie informati atunci primesc un certificat de informare din care reiese ca au participat la aceasta sedinta pe care-l depune la instanta.
Bacauanii au trecut pe la mediatori
Mediatorii autorizati din Bacau au usile deschise pentru cei care au un conflict de stins. Numai in cadrul Centrului Regional de Mediere Bacau sunt inscrisi 130 de mediatori care pot profesa fara probleme, dar la momentul de fata doar 30 au cabinete deschise si asteapta clientii. „Din februarie, de când li s-a pus in vedere sa treaca si pe la mediator, au fost foarte multe solicitari. Din acestea aproape 20% au ramas spre solutionare la noi, pe calea medierii si speram ca de acum sa avem si mai multe cazuri. Au fost foarte multe cazuri de divort, majoritatea cu minori, am avut multe cazuri de succesiuni si partaje de bunuri comune.
Medierea se poate sfârsi prin esuare, intelegere partiala sau totala”, a declarat mediatorul Constantin Gradinaru, presedintele CRM Bacau. Pentru a veni in sprijinul bacauanilor, Judecatoria Bacau si acest Centru au organizat un punct de informare in cadrul instantei, la parter, unde exista un tablou cu toti mediatorii autorizati la care ei pot apela.
La inceputul lunii iulie, parlamentarii au adoptat un amendament la Ordonanta de Ugenta nr. 4/2013, care face referire si la mediere, in baza caruia avocatii, notarii, juristii, judecatorii si procurorii pot efectua si ei aceasta sedinta de informate privind avantajele medierii.
„Daca una dintre parti refuza in scris participarea la sedinta de informare, nu raspunde invitatiei ori nu se prezinta la data fixata pentru sedinta de informare, se intocmeste un proces-verbal, care se depune la dosarul instantei. Instanta va respinge cererea de chemare in judecata ca inadmisibila in caz de neindeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare in judecata sau dupa declansarea procesului pana la termenul dat de instanta in acest scop, pentru unele litigii” se arata in OUG nr. 90/2012.
„O sa vedem ce va fi. Acum inca este vacanta judecatoreasca si ne putem face o idee abia din septembrie. Faptul ca a devenit obligatorie sedinta de mediere este un pas important dar trebuie sa mai treaca timp. Eu am spus ca daca in zece ani jumatate din populatie va afla de varianta medierii si oamenii nu se vor mai duce in instanta va fi extraordinar” – spune Catalin Gaman – mediator.
In ce cazuri este obligatorie medierea
Medierea este obligatorie pentru actiunile in domeniul protectiei consumatorului, când se invoca un prejudiciu sau clauzele din contract nu au fost respectate; in materia dreptului familiei, respectiv divorturi, partaje, in litigii privind posesia, granituirea, stramutarea de hotare; pentru malpraxis, pentru cei care vor sa-si dea in judecata patronii ca urmare a incetarii abuzive a contractului de munca, dar si in cazurile penale pentru care actiunea se pune in miscare doar la plângerea prealabila. Este vorba despre lovire, amenintare sau viol.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.