8 noiembrie 2024

Se mai petrec şi lucruri bune

Medicul Adrian Cotîrleţ – academician

În lumea noastră atât de pervertită, de împilată de ură și violență, de „care pe care”, dacă nu de autodistrugere, de dezbinare și lipsă de respect pentru trecut și de indiferență pentru viitor, este greu să mai speri într-o societate cât de cât așezată în făgașe firești, în care omul să se simtă cu adevărat ființa superioară a naturii sau creația lui Dumnezeu.

În toată această degringoladă absolută, semnele de normalitate, rare precum păsările Antichității, ne bucură ca un zâmbet de copil, pe care ne grăbim să-l salutăm.



Academia Oamenilor de Știință din România, în ședința din 21 aprilie 2023, în urma voturilor exprimate fizic sau online, l-a cooptat pe domnul prof. dr. Adrian Cotîrleț, manager-director al Spitalului Municipal de Urgență Moinești, ca membru onorific al acesteia.

Și dacă, în calitate de vechi membru al sus-zisei academii, declar cu toată sinceritatea de care sunt capabil că sunt bucuros și mă mândresc pentru recunoașterea mai tânărului coleg, nu o fac pentru că mă socotește – pe drept sau nu – unul dintre mentorii săi, ci pentru că-și onorează în cel mai înalt grad profesia, deloc ușoară, fiindcă și-a pus întreaga energie creatoare în slujba semenilor, cu realizări de excepție prea bine cunoscute de către publicul băcăuan și nu numai, care au transformat o unitate medicală modestă într-o unitate performantă în adevăratul înțeles al cuvântului, de nivel european, etalon pentru întreaga medicină românească, cu o adresabilitate de invidiat, toate acestea cu atât mai valoroase cu cât ar fi putut, fără nici cea mai mică îndoială, să-și găsească un post mai liniștit, mai comod și mai lesne aducător de onoruri, într-un spital universitar de primă mărime.

Realizările sale sunt departe de a avea un caracter strict personal. Pot afirma, cu toată responsabilitatea, că a creat nu numai o instituție bine închegată care își prefigurează viitorul și continuitatea, ci a conturat în adevărate pietre de temelie însuși conceptul de manager al unui domeniu oarecare de activitate umană, în condiții – s-o spunem pe șleau – neprielnice, neprietenoase, de jalnică subfinanțare cronică, în care alții ar fi cedat sau s-ar fi refugiat în locuri mai călduroase.

Trebuie subliniată în mod deosebit, ca o datorie de mare onoare, neodihna pe care profesorul Cotîrleț a manifestat-o în mod constant pentru a face cunoscute în lume medicina și școala medicală românească, participând activ la numeroase foruri medicale sau generale. Bacăul și oamenii lui se pot mândri cu profesioniști de talia profesorului Adrian Cotîrleț, cu atât mai mult cu cât domnia-sa este „venetic” de loc (cum se spune), fiind născut în Târgoviște.

Pentru a încheia, n-am să folosesc cunoscuta sintagmă a „omului care sfințește locul”, care i se potrivește de minune, ci am să aleg un hibrid de vorbă înțeleaptă: „Și în Moinești trăiesc profesioniști de valoare”.

Acad. Virgil Răzeșu




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014