27 decembrie 2024

Medicina de stat e pe cale de disparitie \ Spitale cu banul jos

Spitalele romanesti ar putea fi privatizate. Opiniile lumii medicale sunt impartite: patul de spital ar putea deveni &#8222un lux&#8221 sau &#8222de lux&#8221. Pentru populatia de rand ar ramane doar un spital sau doua. In judetul Bacau se afla primul spital privatizat din tara.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca vrea sa scoata la privatizare spitalele romanesti. Daca intentia va fi dusa pana la capat, in fiecare judet vor ramane doar unul sau doua spitale publice, pentru populatia cu venituri scazute.



Modul in care aceasta masura va fi pusa in practica nu a fost specificat inca. Ministrul a mai spus ca incearca sa scape astfel bugetul de pietrele de moara care sunt spitalele nerentabile, ingropate in datorii si fara sanse de a fi acreditate si acceptate sa mai lucreze dupa integrarea in UE.

Doar unul-doua spitale pentru oamenii simpli

Lumea medicala si-a exprimat ingrijorarea ca un eventual investitor privat va renunta la sectoarele neprofitabile, orientandu-se spre cele gen chirurgie plastica. Si precedentul ministru, Mircea Cinteza, a intentionat sa privatizeze unitatile cu paturi, dar s-a lovit de opozitia medicilor care au folosit drept argument perspectiva ca spitalele sa devina de lux, inaccesibile pacientilor de rand. Mai exista posibilitatea ca pacientii sa moara cu zile pentru ca nu-si permit sa plateasca spitalizarea. Si acum, medicii se plang ca bolnavii ajung la ei in stadii avansate ale bolilor. Privatizarea dupa modelul &#8222Nicolaescu&#8221 ar fi o premiera in Europa, unde spitalele sunt in majoritate publice. Populatia Romaniei se zbate intr-o saracie care ar putea face din spitalele private o Fata Morgana.

Dr. Leonard Rosu, directorul Spitalului Judetean de Urgenta:

&#8222Privatizarea spitalelor e un lucru la care refuz sa ma gandesc. O enormitate! In toata lumea exista spitale de stat, cu dotare extraordinar de buna, care pot rezolva orice caz. Spitalele private reprezinta un procent mic in Europa, iar ziua de spitalizare costa intr-o astfel de unitate chiar si 1.500 de dolari pe zi. O practica frecventa este cea a cazarii pacientilor la hoteluri de patru stele, caci e mai ieftin decat in spital. Noi suntem acum obligati sa ne incadram in 800.000 lei/zi: masa, casa, tratament. Va dau ca exemplu Maternitatea. Daca maine s-ar privatiza, tot maine s-ar inchide. A fost proiectata pentru natalitatea de acum 30 de ani. Cu scaderea natalitatii, fiind platiti pe servicii, ar da faliment&#8221.

Dr. Marin Bustuc, director adjunct al Directiei de Sanatate Publica:

&#8222E o idee buna privatizarea. Avem exemplu in judet: spitalul din Podu Turcului. Inainte aveam mereu probleme acolo cu salariile, dotarea, asistenta medicala. Nu e pericol cu privatizarea daca se intocmeste cum trebuie caietul de sarcini. Eu am fost in comisia de privatizare a spitalului de la Podu Turcului. S-a impus pastrarea obiectului de activitate, a sectiilor majore si a salariatilor. Acum, acolo exista si sectii noi, au personal, vin chiar si profesori universitari de la Iasi, iar pacientii vin si din alte judete&#8221.

Aurel Cretu, lider Sindicatul Sanitas:

&#8222Daca nu se gaseste alternativa pentru populatia saraca, e o masura proasta. Pe de alta parte, privatizarea ar putea avea efecte bune. Vom avea insa grija sa impunem conditii, cum ar fi protectia sociala. Nu suntem adeptii tinerii cu forta a angajatilor pe locurile de munca de acum, dar nici sa fie concediati dupa privatizare. Sa primeze selectia in functie de capacitatile profesionale.&#8221

Scris de Doina MINCU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img