14 noiembrie 2024

Medicii, vinovati de moartea fetitei cu rabie

Au comis erori, dar li se cauta scuze

Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau ii considera vinovati pe toti cei trei medici implicati in cazul fetitei care a murit de rabie in urma cu o saptamana. Aceasta este insa doar concluzia primei etape a anchetei. Urmeaza sa se pronunte Spitalul Judetean de Urgenta si Colegiul Medicilor. Fetita in varsta de 5 ani a fost muscata de un caine in decembrie si a murit doua luni mai tarziu fiindca nu i s-a facut vaccinul antirabic.

Cazul fetitei din Racaciuni, decedata de rabie la doua luni dupa ce a fost muscata de un caine, face obiectul unei anchete. Prima etapa s-a incheiat. Dr. Marin Bustuc, director adjunct al DSP, a prezentat concluziile. „Putem spune ca in acest caz vinovati sunt: medicul curant, de la Chirurgie Infantila, care nu a prioritizat corect tratamentul si investigatiile, medicul de la Unitatea de Primire Urgente (UPU) a Spitalului Judetean de Urgenta (SJU), care nu incheiat fisa pacientei si nu a specificat in ce stare a plecat aceasta acasa, precum si medicul oftalmolog, care nu s-a prezentat la Urgenta cand a fost chemat, desi era de garda, ci a chemat pacienta la cabinetul sau privat.” In desfasurare este si o ancheta epidemiologica, pentru a se descoperi toate persoanele care au venit in contact cu fetita bolnava de rabie. „Au fost vaccinate antirabic 47 de persoane, 14 adulti si 33 de copii, a declarat dr. Anca Dancau, sef compartiment Epidemiologie la DSP. Doi dintre copii sunt fratii fetitei decedate, iar ceilalti, colegi de gradinita si vecini.”

Nu risca mare lucru



Intr-o scurta declaratie de presa, conducerea SJU a anuntat ca urmeaza o ancheta interna, dar a prezentat si argumente in favoarea medicilor. „Este clar ca au existat dificultati de comunicare in acest caz, a declarat dr. Valerica Ciobanu, director medical al SJU Bacau. As vrea sa spun totusi ca, avand in vedere ca acest caz s-a prezentat intr-o zi de sambata, cand la UPU sunt intre 160 si 200 de pacienti, mai au loc si greseli.” Conducerea spitalului a anuntat pentru astazi intrunirea comisiei care va cerceta cazul. „Se vor da sanctiuni pe Codul Muncii, dar este exclusa desfacerea contractului de munca”, a precizat dr. Ciobanu.

Decizii gresite

Fetita de 5 ani si jumatate a fost muscata de un caine pe 16 decembrie. A doua zi a fost adusa la spital. I-a fost ingrijita rana, dar nu i s-a administrat vaccinul antirabic. I s-a facut doar vaccinul impotriva tetanosului. Pacienta ar fi trebuit insotita de un cadru sanitar la sectia Boli Infectioase Copii, pentru vaccinarea antirabica. Medicul de chirurgie infantila chemat la UPU sa o examineze pe fetita a considerat ca este prioritar sa o vada un oftalmolog. Medicul oftalmolog era de garda la domiciliu, dar nu s-a deplasat la solicitarea venita de la UPU, ci a chemat pacienta la cabinetul sau particular unde a constatat ca fetita nu are leziuni oculare. Desi doi medici sustin ca i s-a recomandat pacientei vaccinul antirabic, nu exista in fisa sa medicala dovada care sa sutina declaratiile. Pe 25 februarie, copilul a fost adus la Spitalul de Pediatrie cu simptomele turbarii, a fost trimisa la Iasi, dar nu a putut fi salvata.
Doina Mincu




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014