10 ianuarie 2025

Medicii sunt siliti sa faca economie/Bolnavi in limita bugetului

Medicii specialisti care prescriu retete pentru bolnavii psihic, pentru cei cu hepatita B sau C, pentru poliartrita reumatoida si pentru cei cu transplant vor fi supervizati de un confrate din aceeasi specialitate. Coordonatorii vor avea grija cum se cheltuie bugetul. Unii dintre ei sunt insa campioni la retete scumpe.

Printr-un ordin comun al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Ministerului Sanatatii, s-a stabilit numirea unui medic coordonator pentru fiecare din cele patru boli cronice care au asigurat un buget special pentru retete fara contributia personala a pacientului. „S-a observat un consum mare al fondurilor pentru bolile psihice, poliartrita reumatoida, hepatita virala si starile post-transplant, ne-a declarat dr. Mihai Ichim, medic sef al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS). Ordinul stabileste metodologia de incadrare in fondul destinat medicamentelor pentru aceste boli. Se vrea o senzibilizare a medicilor vizavi de costuri. Astfel, vor invata colegii sa prescrie in limita bugetului&#8221.



Medicii coordonatori au fost stabiliti de Directia de Sanatate Publica (DSP). Pe ce criterii, nu se stie, iar alegerea DSP este in unele cazuri surprinzatoare, raportata la scopul urmarit de proaspatul ordin comun al sefilor din Sanatate, si anume gestionarea cat mai judicioasa a fondurilor pentru bolile cronice „speciale&#8221. De exemplu, medic coordonator pentru medicii psihiatri este dr. Carmen Covrig. In topurile intocmite la CJAS in fuctie de valoarea retetelor gratuite si compensate prescrise, dr. Covrig ocupa primul loc la specialitatea sa si locul doi intre cei 700 de medici specialisti. In primele 10 luni ale anului trecut, dr. Carmen Covrig a prescris retete de peste 9 miliarde lei, cu 4 miliarde mai mult decat colegul din aceeasi specialitate care ii urmeaza in top. Dintre reumatologi, medic coordonator este dr. Mirela Biagini. Prescriptiile semnate de acest medic, aflat pe locul 8 la valoarea retetelor, au fost pentru aceeasi perioada a anului trecut de 4 miliarde de lei. Coordonator pentru hepatita virala este dr. Constantin Petraru, iar pentru starile post-transplant, dr. Leonard Rosu. Dr. Marin Bustuc, director adjunct al DSP, ne-a declarat ca „probabil alti medici au refuzat sa se implice&#8221. Activitatea de coordonare nu este remunerata.

Bolnavii nu castiga nimic

Medicii specialisti vor avea, dupa intrarea in vigoare a noului contract-cadru de acordare a asistentei medicale, un buget pentru medicamente. Cei care il vor depasi prin prescrierea retetelorvor suporta costurile din propriul buzunar. Dupa repartizarea bugetului la medic, asiguratii vor putea lua retetele din orice farmacie. Apare insa posibilitatea ca medicul sa epuizeze bugetul si sa-i refuze pacientului scrierea retetei. „In cazul celor patru boli cronice nu se va intampla acest lucru, declara Dan Stoica, purtator de cuvant al CJAS. Vom avea o evidenta foarte clara a bolnavilor si a necesarului de fonduri. In ianuarie am stabilit un necesar de 3,7 miliarde lei pentru bolile speciale, dar s-au consumat sub 3 miliarde&#8221. Economia realizata are si o explicatie: in evidenta medicilor psihiatri sunt 3700 de bolnavi, iar in tratament doar 1858.

Pentru bolnavi, noua metodologie nu prezinta nici un avantaj. „Medicul coordonator propune criterii de introducere in tratament a unor noi bolnavi, cu consultarea medicului prescriptor si a serviciului medical al CJAS, cu exceptia cazurilor in care nu exista scheme terapeutice stabilite la nivel national, a mai spus dr. Ichim. Medicul prescriptor prezinta referat justificativ medicului coordonator&#8221. De exemplu, pentru a prescrie o reteta unui bolnav abia descoperit, un medic specialist psihiatru de la Onesti trebuie sa ceara aprobarea medicului coordonator, care este la Bacau.

Scris de Doina MINCU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img