17 noiembrie 2024

Medicii de familie muncesc pe datorie / CJAS refuza sa spuna unde sunt banii programului „;Analize pentru toti”

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate nu le-a mai platit de doua luni medicilor de familie
serviciile acordate pacientilor in cadrul Programului national de evaluare a starii de sanatate. Acestia s-au
speriat ca nu-si vor mai vedea banii, deoarece in randul lor circula zvonul ca sumele, miliarde de lei vechi, ar urma sa fie folosite pentru campania electorala. Conducerea CJAS nu le da medicilor un raspuns, adoptand
comportamentul strutului.

Medicii de familie din judetul Bacau si-au pierdut rabdarea. De cateva luni, ei lucreaza de pomana in cadrul Programului national de evaluare a starii de sanatate a populatiei. Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, institutia cu care au incheiat contract pentru derularea programului, a uitat sa-i mai si plateasca pentru serviciile efectuate. Ultima luna in care medicii au lucrat „pe bani” a fost ianuarie 2008. „Pentru lunile februarie si martie 2008 nu am primit niciun leu, ne-a declarat dr. Iudita Zorila, medic de familie la Rachitoasa. Am raportat la timp serviciile oferite pacientilor, dar banii nu ni s-au dat. Eu am de primit 68 de milioane de lei vechi. Am muncit zi si noapte, am raportat la timp si am ramas sa asteptam banii.” Medicii de familie trebuie sa acorde consultatii pacientilor in cadrul programului de evaluare, sa le dea trimitere la laboratoarele de analize si, pe baza rezultatelor, sa intocmeasca o riscograma pentru fiecare persoana evaluata. Toate datele trebuie trecute pe o fisa. In plus, datele se inregistreaza si in format electronic, fiind apoi transmise la CJAS. Medicii sunt platiti pentru fiecare persoana care a parcurs integral pasii programului (consultatie, analize, riscograma). Pentru fiecare pacient ale carui date sunt introduse in calculator, medicul de familie ar trebui sa primeasca 0,5 lei. De la debutul programului de evaluare (15 iulie 2007) si pana azi, CJAS nu a dat nici un leu datorat medicilor pentru aceasta activitate. „Nu am primit banii nici macar pe trimestrele III si IV de anul trecut, ne-a declarat dr. Varlan Corina Cristina, din comuna Nicolae Balcescu. Zilele acestea, pana in Paste, nu cred ca mai primim banii. Probabil ca luna viitoare. Am muncit anul trecut si, in cel mai bun caz, luam banii in mai. Se devalorizeaza, dar ce sa facem?” Dr. Catalin Andriescu, presedintele Asociatiei medicilor de familie din judetul Bacau, spune ca, potrivit normelor de desfasurare a Programului national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, CJAS trebuie sa le achite medicilor serviciile in luna urmatoare celei pentru care au raportat activitatea. aLa inceput programul a mers bine. In ultimele luni nu stiu ce s-a intamplat. Probabil ca nu le-a mai virat bani Casa Nationala de Asigurari de Sanatate”. Printre medicii de familie din judet circula un zvon care a aprins spiritele. Este vorba despre posibilitatea ca banii care li se cuvin, destul de multi de altfel, ar urma sa fie „imprumutati” pentru campania electorala. „Am mai patit-o o data, spune dr. Zorila. Atunci a fost vorba de salarii. Le-am primit pana la urma, dar cu mare intarziere”.



Dispret total la varful CJAS

Potrivit unor date furnizate de CJAS in luna februarie, pentru activitatea desfasurata in trimestrul IV al anului trecut, medicii de familie bacauani au primit 1.184.835 lei (11 miliarde lei vechi). Fara a tine cont de faptul ca adresabilitatea pacientilor este in crestere de cand taloanele se distribuie indiferent de luna de nastere, se poate presupune ca, pentru doua luni, CJAS datoreaza medicilor bacauani in jur de 700.000 lei (7 miliarde lei vechi). La aceasta suma se adauga banii neachitati pentru zecile de mii de pacienti ale caror date au fost introduse in calculator de medici in ultimele noua luni. Disperati ca nu primesc sumele care li se cuvin, medicii au tot cerut lamuriri de la CJAS. Au fost dusi cu vorba. In ultima instanta, au cerut sprijinul presei. Conducerea CJAS nu s-a aratat insa dispusa sa comunice. Dr. Maria Tioc, directorul general al institutiei, sustinatoare a lui Romeo Stavarache, pe care l-a urmat pe traseul politic, nu binevoieste sa raspunda la telefon daca apelul vine de la „Desteptarea”. Desi ocupa o functie publica, nu poate trece peste antipatiile sale politice si prefera sa ii trateze cu dispret pe cititorii unui ziar care nu ii canta in struna primarului. Pe buna dreptate, medicii de familie spun ca la CJAS nu ai cu cine vorbi si ca banii se dau preferential. Atunci cand se dau.

Scris de Doina Mincu




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014