Comunitatea din Corbasca a primit zilele trecute vizita „Caravanei cu medici” din Iași care au venit aici pentru a efectua un control medical gratuit oamenilor care au nevoie de asistență medicală. Au fost consultați 124 de adulți și 54 de copii, de către o echipă formată din 30 de medici multidisciplinari.
Cu sprijinul Consiliului Local al comunei, în colaborare cu Fundația Comunitară de Sprijin din Bacău și Fundația „Mână în mână” din Elveția (un partener mai vechi al comunității din Corbasca, despre care am mai scris în Deșteptarea), echipa medicală a caravanei a oferit consultații clinice gratuite (inclusiv teste de sânge și urină, electrocardiograme, ecografii abdominale și examinări ecocardiografice) pentru cei care, din diferite motive, nu au acces la aceste servicii medicale.
Dintre cei 124 de adulți examinați, 11 s-au dovedit a fi sănătoși (ceea ce înseamnă că numai 8,8% au avut un diagnostic favorabil), 59 de pacienți au fost trimiși la medicul de familie, pentru monitorizare, alți 70 la un medic specialist, pentru investigații suplimentare, și 3 chiar au necesitat îngrijiri urgente. Îngrijorător este faptul că s-au depistat 52 de suspiciuni de hepatită, iar din cei 54 de copii examinați, aproape 28% au probleme dentare. Unul dintre cele mai impresionante cazuri ale caravanei din Corbasca a fost cel al unui pacient de 65 de ani, care a fost diagnosticat cu fibrilație atrială pe baza electrocardiogramei, pentru care medicii au trebuit să facă apel la o ambulanță care să-l preia în regim de urgență la spitalul din Bacău.
Ronnie Bühr, din nou în mijlocul oamenilor
Ronnie Bühr, președintele Fundației „Mână în mână” din Elveția, a fost din nou prezent în Corbasca cu ocazia acestui nou act caritabil. Despre Ronnie Bühr am mai scris, iar acum ne-a contactat prin intermediul unui email pentru a ne prezenta această caravană, dar și pentru a-și arăta mulțumirea pentru implicarea autorităților locale în susținerea acestor acțiuni de binefacere. Ne-a mărturisit că a fost extrem de impresionat de respectul, compasiunea și dăruirea personală oferită de întreaga echipă de tineri profesioniști din „Caravana cu medici”, dar a fost emoționat și când a văzut cât de recunoscători erau beneficiarii acestor medici și cât de mult au apreciat serviciile oferite.
„Caravana cu medici care a ajuns la Corbasca a fost foarte benefică pentru toți. Primarul local, domnul Nicușor Pușcașu-Andone, a apreciat foarte mult serviciile prestate locuitorilor comunității sale, iar acest demers îl motivează să continue să se angajeze pentru implementarea unui sistem de asistență medicală actualizat, extins prin tratamente de sănătate specializate în comunitatea sa. Constatările concrete ale echipei medicale din Iași care a fost în Corbasca reprezintă, de asemenea, un sprijin important pentru echipa condusă de dr. Mihaela Arim și dr. Cecilia Lucaci, de la Direcția de Sănătate Publică a Județului Bacău, în eforturile lor continue de a elabora un model de îngrijire a sănătății special conceput pentru zonele rurale ale județului lor. Baza medicală pentru o viață viitoare în condiții sănătoase decente constă într-un sistem funcțional de asistență medicală, realizat de profesioniști tineri angajați și implicați, precum cei din această caravană cu medici! Este necesar să se faciliteze accesul la o asigurare medicală accesibilă pentru toți, inclusiv pentru aceste persoanele care trăiesc în condiții defavorizate.”
Ronnie Bühr, președintele Fundației „Mână în mână” din Elveția
Pentru implicarea sa în ajutorarea persoanelor defavorizate, în luna octombrie 2016, autoritățile locale din Corbasca i-au conferit lui Ronnie Bühr titlul de cetățean de onoare al comunei, în cadrul unei ceremonii restrânse, unde i-au oferit și cheia localității. Ronnie Bühr și familia sa au înfiinţat în 2014 Fundaţia „Mână în mână”, non-profit, prin care acordă sprijin comunităților mai puțin privilegiate din partea de nord-est a României.
„Caravana cu medici” este o organizație non-profit a rezidenților medicali și a specialiștilor, în special tineri, care are ca scop implementarea unui program eficient de prevenire a sănătății în zonele rurale din România. Misiunea lor se concentrează în primul rând pentru aceia pentru care sistemul național de asistență medicală nu este accesibil, din motive financiare sau de infrastructură.
Sursa foto: caravanacumedici.ro
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.