Suntem tot mai bolnavi si dependenti de pastile. Luam cu asalt farmaciile, iar de cele mai multe ori alegem automedicatia.
Cheltuim bani, multi bani, pentru a ne obloji sanatatea. Statisticile vorbesc de la sine.
Iar cele mai concludente sunt evidentele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, care, lunar, centralizeaza retelele predate la decontare de farmacisti. Sunt retete a caror valoare depaseste cu mult 100 de milioane lei noi.
Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau, ne-a transmis la redactie, in urma unei solicitari prin Legea 544/2001, privind accesul la informatiile publice, o situatie centralizata a cheltuielilor cu medicamentele eliberate in farmacii prin retete la liber sau compensate, cu sau fara contributia personala a pacientilor. Din aceasta rezulta ca, in acest an, creditele de angajament alocate pentru medicamente ating imensa suma de 103.955,37 mii lei (1.039 miliarde lei vechi), dintre care 99.693 mii lei sunt din activitati curente (platite de CJAS Bacau in farmacii, in baza oricaror prescriptii medicale).
„Valoarea alocata pentru medicamente cu compensare 40 % este de 4.302,37 mii lei. Pe primele 9 luni s-au facut deja plati de 3.239,12 mii lei. Aceasta compensare este pentru prescriptiile medicale eliberate pensionarilor cu venituri mai mici de 700 lei si se suporta de la bugetul de stat. Pentru partea de 50 %, suportata de CJAS Bacau, de care beneficiaza oricare asigurat, s-au platit, pe primele 9 luni din acest an, 4.050,39 mii lei. De aceasta prevedere au beneficiat aproximativ 8.500 pensionari pe luna, cu pensii mai mici de 700 lei. Numarul de beneficiari a scazut, in medie lunara, cu circa 500 pensionari, fata de anul trecut. In valori absolute, fondurile cheltuite pentru «medicamente 40 %» au scazut cu 13 % fata de 2013.”
Dan Stoica, director de Contractari la CJAS Bacau
In total, platile efectuate de CJAS Bacau catre farmacii, in primele 9 luni ale acestui an, au fost de 84.961 mii lei pentru un numar de 234.668 pacienti, respectiv un numar de 982.976 retete compensate, la care se adauga 343.747 retete gratuite. La un calcul simplu, asta inseamna ca unul din trei bacauani cumpara medicamente cu reteta.
Boliile cronice sunt si ele costisitoare
De cealalta parte, si programele de sanatate „inghit” sume mari de bani din fondul national al asigurarilor sociale de sanatate. Tot din acest buget se suporta si cheltuielile cu retetele care au nevoie de avizul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) care au costat 12.291.33 mii lei. Suplimentar sunt alocate si credite de angajament pentru programele nationale de sanatate, respectiv: programul de tratament al bolnavilor cu afectiuni oncologice – 26.891 mii lei, programul national de diabet zaharat – 15.736 mii lei, programul de diagnostic si tratament pentru boli rare – 507 mii lei, programul de tratament al hemofiliei si talasemiei – 609 mii lei, programul de boli endocrine – 23 mii lei, programul national de transplant organe, tesuturi si celule de origine umana – 1.539 mii lei.
Medicamentele oncologice se prescriu atât in farmacii (circuit deschis), cât si in spitale (circuit inchis). Pâna acum, pe acest program, s-au facut plati de 9.148,46 mii lei pentru 1.446 pacienti (in circuit deschis) si diferenta pâna la 16.890 mii lei, in circuit inchis. Comparativ cu anul trecut, valoarea decontata a crescut cu 36%. In ceea ce priveste programul de diabet, pâna acum s-au facut plati de 13.729 mii lei pentru 17.746 pacienti (acelasi trend, fata de 2013), toate prin farmacii. Pentru bolile rare, platile efectuate in primele 10 luni ale acestui an au fost de 421 mii lei, iar facturile inregistrate pentru transplant, inclusiv pe luna octombrie, sunt de 1.262 mii lei (in acest program numarul mediu lunar de pacienti beneficiari de retete este de 32, iar numarul total de dosare inregistrate, de 78).
Alte chetuieli cu materialele specifice
Analiza acestor consumuri include si materialele sanitare specifice utilizate in programele nationale cu scop curativ, pentru care anul acesta s-au alocat 2.247 mii lei, din care 310 mii lei – pe programul national de ortopedie, 1.930 – pentru materialele necesare in programul de diabet zaharat si 7 mii lei – pentru pompe de insulina si seturi consumabile.
Concluzia?
Concluzia este una singura: am ajuns dependenti de medicamente din cauza saraciei. O spun bacauanii pe care i-am intâlnit la cozile din farmacii. De cealalta parte, si farmacistii sustin ca populatia a devenit tot mai bolnava pe fondul stresului, a mâncarii nesanatoase, a traiului greu de zi cu zi. „Ca sa nu mai vorbim de diabet, boli vasculare sau chiar hepatice, care au o tendinta de crestere. Si tot pe fondul acestor factori”, ne-a explicat si Angelina C., farmacista la un punct din centrul orasului.
Numarul de pacienti care sunt inregistrati in judetul Bacau cu boli cronice definite generic cu litera „G” sunt:
Boala Parkinson – 1.850
Epilepsia – 335
Miastenia gravis – 80
scleroza multipla – 59
boli psihice – 7.074
ciroza hepatica – 672
boli endocrine – 746
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.