Un articol apărut, recent, în prestigioasa revistă The Lancet, afirmă că stigmatizarea nevaccinaților este nejustificata și nepordictivă de vreme ce, în multe țări, majoritatea noilor cazuri de COVID apar la persoane vaccinate.
„În SUA și Germania, oficiali de nivel înalt au folosit termenul de «pandemie a celor nevaccinați», sugerând că persoanele care au fost vaccinate nu sunt relevante în epidemiologia COVID-19. Folosirea acestei expresii de către oficiali ar fi putut încuraja un om de știință să susțină că «cei nevaccinați îi amenință pe cei vaccinați pentru COVID-19»”. Dar acest punct de vedere este mult prea simplu”, afirmă articolul.
„Există tot mai multe dovezi că indivizii vaccinați continuă să aibă un rol relevant în transmitere. În Massachusetts, SUA, un total de 469 de noi cazuri de COVID-19 au fost detectate în timpul diferitelor evenimente din iulie 2021, iar 346 (74%) dintre aceste cazuri au fost la persoane care au fost vaccinate total sau parțial, dintre care 274 (79%). au fost simptomatice. Valorile pragului ciclului au fost la fel de scăzute între persoanele care au fost complet vaccinate (mediana 22,8) și persoanele care au fost nevaccinate, nevaccinate complet sau a căror stare de vaccinare a fost necunoscută (mediana 21,5), indicând o încărcătură virală ridicată chiar și în rândul persoanelor care au fost complet vaccinați”, se mai afirmă în material.
„În SUA, au fost raportate un total de 10 262 de cazuri de COVID-19 la persoanele vaccinate până la 30 aprilie 2021, dintre care 2.725 (26,6%) au fost asimptomatice, 995 (9,7%) au fost internate iar 160 (1,6%) au murit.
În Germania, 55,4% din cazurile simptomatice de COVID-19 la pacienții cu vârsta de 60 de ani sau mai mult au fost la indivizi complet vaccinați, iar această proporție crește în fiecare săptămână.
În Münster, Germania, au apărut noi cazuri de COVID-19 la cel puțin 85 (22%) din 380 de persoane care au fost complet vaccinate sau care s-au vindecat de COVID-19 și care au mers la un club de noapte.
Persoanele care sunt vaccinate au un risc mai mic de boală severă, dar sunt încă o parte relevantă a pandemiei. Prin urmare, este greșit și periculos să vorbim despre o pandemie a celor nevaccinați. Din punct de vedere istoric, atât SUA, cât și Germania au generat experiențe negative prin stigmatizarea unor părți ale populației pentru culoarea pielii sau religie.
„Fac apel la oficialii și oamenii de știință la nivel înalt să oprească stigmatizarea nepotrivită a persoanelor nevaccinate, care includ pacienții noștri, colegii și alți concetățeni, și să depună un efort suplimentar pentru a aduce societatea împreună”, afirmă autorul articolului, doctorul Günter Kampf, profesor asociat la Institutul pentru Igiena si Medicina Mediului din cadrul Universitatii Greifswald, din Germania, una din cele mai vechi universitati din Europa, fondata in 1456.
Într-un articol anterior, dr. Günter Kampf afirmase că relevanța epidemiologică a persoanelor vaccinate cu COVID-19 este în creștere:
„În Marea Britanie, ratele de atac secundar în rândul persoanelor de contact expuse la cazurile complet vaccinate a fost similară cu cea a persoanelor de contact din gospodărie expuse la cazurile nevaccinate (25% pentru vaccinați față de 23% pentru nevaccinați). 12 din 31 de infecții la contacte casnice complet vaccinate (39%) au apărut legate epidemiologic de cazuri complet vaccinate. Încărcătura virală maximă nu a diferit în funcție de starea vaccinării sau de tipul variantei.
În Germania, rata cazurilor simptomatice de COVID-19 în rândul celor complet vaccinați („infectii revoluționare”) este raportată săptămânal începând cu 21 iulie 2021 și era de 16,9% la acel moment în rândul pacienților cu vârsta de 60 de ani și peste. Această proporție crește săptămânal de săptămână și a fost de 58,9% la 27 octombrie 2021”.
Concluzia articolului a fost că „Mulți factori de decizie presupun că cei vaccinați pot fi excluși ca sursă de transmitere. Se pare că este o neglijență gravă să ignorăm populația vaccinată ca o posibilă și relevantă sursă de transmitere atunci când se decide cu privire la măsurile de control al sănătății publice”.