Pe 10 noiembrie 2011 a fost publicata Legea nr. 194/2011 privind combaterea operatiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decat cele prevazute de acte normative in vigoare.
Legea stabileste cadrul legal aplicabil preparatelor, substantelor, plantelor, ciupercilor sau combinatiilor acestora, susceptibile sa aiba efecte psihoactive, asemanatoare celor determinate de substantele sau preparatele stupefiante ori psihotrope, plantele sau substantele aflate sub control national, altele decat cele care au regimul juridic stabilit prin acte normative in vigoare, si instituie masuri de prevenire, control si combatere a consumului in vederea protejarii sanatatii populatiei de actiunile negative ale acestora.
Potrivit actului normativ, orice operator ce desfasoara sau intentioneaza sa desfasoare operatiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive prin consum, chiar daca scopul pentru care a fost produs nu este consumul, altele decat cele care au regimul juridic stabilit prin acte normative in vigoare, are obligatia de a solicita autorizarea de catre Agentia Nationala pentru Sanatatea Veterinara si Siguranta Alimentelor.
Autorizatie dupa efectuarea analizelor
Autorizatia atesta ca produsul nu este substitut, in urma efectuarii unor analize si evaluari de catre laboratoarele specializate in acest sens. Autorizarea este necesara si in cazul in care operatiunile cu produse se desfasoara prin intermediul mijloacelor electronice. Prevederile referitoare la obtinerea autorizatiei se aplica in mod corespunzator si operatorilor care, la data intrarii in vigoare a legii desfasoara operatiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, acestia fiind obligati sa ceara reautorizarea in termen de o zi de la data intrarii in vigoare a normelor de aplicare ale legii.
Sanctiuni
Legea prevede sanctiuni de natura penala sau contraventionala pentru nerespectarea prevederilor instituite prin aceasta. Astfel, de exemplu, fapta persoanei care, fara a detine autorizatie eliberata in condiitile prezentei legi, efectueaza operatiuni cu produse stiind ca acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 8 ani si interzicerea unor drepturi, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava. De asemenea, tot in categoria infractiuni se inscrie si publicitatea facuta oricaror produse pretinzand in mod credibil ca prin consum acestea produc efecte psihoactive, fapta care se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 3 ani.
Roxana Neagu