Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău a dispus intensificarea controalelor în scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă, când în mod tradițional, consumul unor cantități de alimente de origine animală crește. Se verifică peste tot condițiile de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de porc și alte alimente de origine animală și nonanimală destinate consumului uman.
Este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, la persoane neautorizate sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar.
Sacrificarea porcilor în scopul comercializării se realizează numai în unități de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine. La ora actuală, în județul Bacău sunt autorizate două abatoare situate în comunele Nicolae Bălcescu și Cașin.
Este interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii, în alte locuri sau spații, decât cele autorizate sanitar veterinar.
Sacrificarea porcului și consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave. Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecțioasă, prin vânzarea necontrolată riscați să îmbolnăviți alți oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau la om se pedepsește conform legii.
Solicitați vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru:
-verificarea stării de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
– îndrumare privind probele ce trebuie luate la sacrificare și analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol.
Nu consumați carnea și nu o preparați până nu obțineți de la medicul veterinar confirmarea că a fost examinată pentru trichinellaspiralis cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă și pentru carnea de la porcii mistreți. Examenul trichineloscopic se poate solicita prin circumscripțiile sanitare veterinare oficiale aflate în incintele piețelor agroalimentare autorizate din tot județul sau direct în Laboratorul DSVSA, pe strada Bucovinei nr. 21.
Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.
Pentru a putea fi efectuat examenul trichineloscopic, proba de carne trebuie să fie compusă din: mușchii diafragmei, mai exact mușchiul care separă cutia toracică de abdomen (adică plămânii de intestine) și mușchii intercostali (3-4 coaste prinse una de alta, alăturate, de 10-15 cm.
Cumpărați produse alimentare, carne de porc și produse din carne de porc numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.
În cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publica, consumatorii sunt rugați sa sune la telefoanele 0234/586233; fax 0234586372 – DSVSA Bacău.
„Informam consumatorii cu privire la riscul major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără și consumă came de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine, sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinellaspp.)”.
Dr. Niky Liviu Vrabie, directorul DSVSA Bacău