Agentii economici activi care au pana la trei angajati, precum si cei care se afla in dificultate financiara sunt sprijiniti fiscal, urmare a unor masuri noi legislative. Directia Finantelor Publice Bacau a facut publice aceste modificari, inclusiv cele legate de depunerea declaratiei unice 112, privind plata contributiilor la bugetul de stat, care, pentru anumite categorii de contribuabili, se va depune trimestrial.
Pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale, incepand cu veniturile obtinute in luna viitoare, Declaratia unica 112 – privind plata contributiilor la bugetul de stat, se va depune trimestrial pentru asociatii, fundatii sau alte entitati, persoane juridice, care au pana la 3 angajati, dar si de catre persoanele fizice autorizate care exercita profesii liberale, agentii economici care au inregistrat un venit total (o cifra de afaceri) anul trecut de pana la 100.000 de euro. Acestea sunt ultimele modificari legislative aduse la cunostinta contribuabililor de catre Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Bacau. “Prin Ordonanta de Guvern 30/2011 sunt instituite aceste modificari care vin in ajutorul anumitor categorii de contribuabili, a explicat intr-o conferinta de presa Mircea Muntean, director executiv DGFP Bacau. Masura se va pune in practica incepand cu ultimul trimestru al anului in curs. Pentru lunile iulie, august si septembrie, declaratiile 112 pentru aceste categorii de contribuabili se depun tot lunar. Pentru trimestrul IV al anului, termenul de depunere a declaratiei va fi 25 ianuarie 2012. S-a luat aceasta masura pe considerentul ca valoarea, cuantumul acestor obligatii este mai mic iar agentii economici respectivi pot astfel sa-si axeze mai mult timpul pe consolidarea afacerii si desfasurarea activitatii.”
Anularea penalitatilor pentru buni platnici
Tot pentru sprijinirea agentilor economici aflati in dificultate financiara, noile masuri legislative prevad si anumite facilitati pentru incurajarea platii voluntare a obligatiilor fiscale restante prin anularea totala a penalitatilor de intarziere aferente in conditiile achitarii debitului si dobanzilor pana la sfarsitul anului 2011, dar si de reducere cu 50 la suta a penalitatilor in cazul in care aceasta datorie este platita integral, impreuna cu dobanzile aferente, pana in luna iunie a anului urmator. “Noi am facut o inventariere a agentilor economici care se afla in aceasta situatie si, in acest moment, inregistram la nivelul judetului Bacau 8.346 de astfel de contribuabili care au, in total, obligatii de plata la bugetul de stat de circa 860.000.000 de lei. Avand in vedere principiul conform caruia contribuabilul trebuie sa ne fie un partener in dialog, o sa luam legatura cu ei, sa le sugeram sa-si plateasca debitele si o sa incercam sa le explicam care sunt avantajele. Este o facilitate fiscala avantajoasa pentru ca este mai ieftin sa-ti iei credit si sa achiti aceste datorii, decat sa suporti majorarile si penalizarile aferente”, a mai precizat directorul Mircea Muntean.
Esalonari la plata
Stingerea datoriilor si anularea penalitatilor se va face in ordinea vechimii acestora, pentru a se evita acumularea altora noi. Daca stingerea debitului nu se poate face integral, se poate recurge la esalonarea la plata a datoriei si a dobanzii aferente, urmand ca anularea penalitatilor sa se realizeze la finalizarea procesului de esalonare, in functie de graficile de plata stabilite de administratia fiscala.
Sanctiuni pentru nedepunerea declaratiei 112
Neindeplinirea la termen a obligatiilor de declarare prevazute de lege constituie contraventie si se sanctioneaza, potrivit Codului de procedura fiscala, cu amenda intre 500 lei si 1.000 lei – pentru personae fizice si cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, in cazul persoanelor juridice.
Contribuabilii care au, potrivit legii, obligatia depunerii trimestriale a declaratiei D112, dar au optat pentru depunerea lunara a acesteia, pot reveni la regimul de declarare trimestrial, dar numai prin depunerea unei declaratii privind optiunea pana la data de 30 ianuarie.
Roxana Neagu