Evoluția Pestei Porcine Africane (PPA) confirmată la un porc domestic într-o gospodărie din comuna Oituz impune aplicarea cu prioritate a „Programului de măsuri aprobat și impus în zonele de restricție”. Pentru aplicarea programului au fost instituite o zonă de protecție și o zonă de supraveghere.
Zona de protecție ocupă o parte din teritoriul comunei Oituz, pe o raza de 3 km în jurul exploatației infectate, și cuprinde satele Oituz, Călcâi și Marginea.
Zona de supraveghere se întinde pe o rază de 10 km în jurul exploatației infectate, în care este inclusă și zona de protecție, și cuprinde localitățile Cașin și Curița din comuna Cașin; Lupești, Pârvulești și Mănăstirea Cașin din comuna Mănăstirea Cașin; Bogdănești și Filipești din comuna Bogdănești; Bahna, Nicorești, Pârgărești și Pârâu Boghii din comuna Pârgărești; Tuta, Târgu Trotuș și Viișoara din comuna Târgu Trotuș; Târgu Ocna și Poieni din Târgu Ocna; Cireșoaia și Cerdac din Slănic Moldova.
Iată cum arată acest program, transmis de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) și instituțiile cu atribuții în Centrul Local de Combatere a Bolilor:
Campanie de conștientizare a cetățenilor, prin instalarea semnelor și panourilor de avertizare pe căile de acces din zonele de protecție. Aceste semne se vor instala și pe drumurile care delimitează granițele zonelor de protecție și de supraveghere.
În toate locurile de mare vizibilitate din localitățile cu restricții vor fi amplasate afișe cu reguli simple și clare pe care toți crescătorii de suine au obligația să le respecte pentru a preveni răspândirea bolii;
Recensământul tuturor exploatațiilor care vor fi vizitate de un medic veterinar oficial într-un termen de cel mult șapte zile, în vederea efectuării unui examen clinic al porcilor și a unui control al registrului și al mărcilor de identificare a porcilor;
Amplasarea de dezinfectoare rutiere pe DN11 Târgu Secuiesc-Onești și pe DJ116 Oituz-Târgu Ocna ;
Prin grija autorității publice locale, la intrările și ieșirile din gospodăriile populației care dețin porci din perimetrul stabilit de DSVSA, în jurul focarului, se vor instala dezinfectoare individuale, în termen de 5 zile de la adoptarea prezentului plan de măsuri;
În vederea descurajării comerțului ilicit cu porci vii, carne și produse din carne se realizează controale în trafic în zonele de restricție;
Se interzice circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private. Această interdicție nu trebuie să se aplice la tranzitul de porci pe cale rutieră, fără descărcare sau oprire, cu documente legale;
În zonele în care s-a identificat PPA la porc domestic, în Fondul de vânătoare de pe raza unității administrativ teritoriale, se realizează vânătoarea intensivă până la reducerea efectivelor de mistreți la limita cotelor optime
Ce trebuie să respecte crescătorii de porci
NU CUMPĂRAŢI PURCEI DIN LOCURI NECUNOSCUTE, DE LA INTERMEDIARI SAU MIJLOCITORI DE ANIMALE, FĂRĂ A FI IDENTIFICAŢI (CU CROTALIE) ŞI FĂRĂ CERTIFICAT SANITAR VETERINAR DE SĂNĂTATE ELIBERAT DE MEDICUL VETERINAR, PENTRU CĂ EXISTĂ PERICOLUL SĂ INTRODUCEȚI ÎN GOSPODĂRIE PORCI BOLNAVI, ȘI ASTFEL SĂ DIFUZAȚI PPA!
Porcii nu pot părăsi exploatația în care sunt ținuți până la stingerea focarelor de PPA și ridicarea măsurilor de restricții;
Orice persoană care intră sau iese din exploatațiile de porcine trebuie să respecte măsurile de igiena adecvate, necesare pentru a reduce riscul de propagare a virusului PPA;
Nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în exploatație, nici nu poate ieși din aceasta fără autorizarea DSVSA;
Creșteți porcii în spații împrejmuite, în adăposturi închise, cu respectarea condițiilor de igienă, microclimat și bunăstare, izolate de gropile de gunoi sau zonele populate cu alte porcine sau cu porci mistreți;
Se interzice creșterea liberă a porcinelor domestice în vecinătatea pădurilor precum și pe suprafața gropilor de gunoi și în raza acestora, în scopul evitării contactului cu populația de porci mistreți;
Toți porcii morți sau bolnavi dintr-o exploatație trebuie imediat declarați medicului veterinar și la DSVSA Bacău, care procedează la investigațiile corespunzătoare;
colaborați cu medicul veterinar arondat pentru efectuarea examenelor clinice si recoltarea probelor pentru examene de laborator;
nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă; este recomandat, pentru dezinfecție, la intrarea în adăpost să puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică;
nu hrăniți animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
Se interzice cu desăvârșire sacrificarea porcilor fără avizul DSVSA (sacrificarea se poate face doar în prezența medicului veterinar, pentru efectuarea examenului ante și post mortem. În cazul în care porcii trebuie sacrificați sau uciși, să se preleveze un număr suficient de probe de la animale, în conformitate cu manualul de diagnostic, pentru a confirma sau infirma prezența virusului PPA în aceste exploatații )
Nu comercializați carnea proaspătă și produsele din carne de porc rezultate din tăierea porcilor în exploatația proprie (consumul acestor produse se face numai în exploatația respectivă, după examenul de specialitate asigurat de medicul veterinar arondat);
CARNEA VÂNDUTĂ, DATĂ RUDELOR SAU PRIETENILOR, TRANSMITE BOALA LA PORCII DIN ALTE LOCALITĂȚI.
„Nerespectarea acestor măsuri poate atrage sancțiuni contravenționale sau penale după caz. Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici și mistreții.”
Dr. Florin Claudiu Baltă, purtător de cuvânt la DSVSA
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.