A spus Sorina Pintea, ministrul Sănătății, într-o conferință de presă organizată miercuri, la Consiliul Județean Bacău, împreună cu Dragoș Benea, senator și președintele PSD Bacău, la care au mai participat și directorii de la Direcția de Sănătate Publică și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.
Ministrul Sănătății Sorina Pintea a venit, așa cum a promis, în Bacău, pentru a discuta punctual, cu fiecare autoritate locală și cu managerii celor șase spitale publice din județ, despre Masterplanul regional de Servicii de Sănătate, pe Regiunea Nord- Est. O întâlnire așteptată, anunțată deja încă de săptămâna trecută, la Iași, unde a avut loc o dezbatere cu toți factorii decizionali tot pe această temă, după cum am prezentat atunci, în Deșteptarea. Iar dacă la Iași discuțiile s-au purtat cu Tiberius Brădățan, secretar de stat în Ministerul Sănățății, acum ministrul Sorina Pintea a venit personal în Bacău pentru a se întâlni cu primarii și managerii spitalelor din Bacău, Moinești, Buhuși, Onești și Comănești, în vederea găsirii celor mai bune soluții privind acest Masterplan pe Sănătate.
Discuții individuale
La discuțiile de ieri cu ministrul Sănătății Sorina Pintea au participat Dragoș Benea, senator și președintele PSD Bacău, Marius Savin, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Alin Năstasă, directorul Direcției de Sănătate Publică, dar și: Constantin Poiană – managerul Spitalului Orășenesc Buhuși împreună cu Vasile Zaharia – primarul din Buhuși, prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț – managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești împreună cu Valentin Vieru – primarul din Moinești, dr. Oana Secară – managerul Spitalului Municipal „Sf. Ierarh dr. Luca” Onești împreună cu Nicolae Gnatiuc – primarul din Onești, Elena Stoica – managerul Spitalului Orășenesc „Ioan Lascăr” Comănești împreună cu Viorel Miron – primarul din Comănești, Adrian Popa – managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău și Mădălin Pârâianu – managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Bacău. Discuțiile au fost individuale, iar fiecare autoritate locală și director de spital au prezentat cu argumente și proiecte viabile modul cum poate fi rentabilizată activitatea din cele șase spitale publice băcăuane, cum se pot optimiza indicatorii ce țin de performanță (indicatori de tipul indicelor de utilizare a paturilor, durata medie de spitalizare, indicelor de complexitate a cazurilor etc), dar și cum se poate realiza o cheltuire mai eficientă a banilor publici. Proiecte foarte bune, după cum a apreciat ministrul Sorina Pintea, mai puțin la Comănești.
Ce prevede Masterplanul inițial
Așa cum am mai prezentat în Deșteptarea, Masterplanul regional de Servicii de Sănătate, pe Regiunea Nord- Est este un proiect, întocmit în urmă cu doi ani, de experți ai Uniunii Europene, prin care se propune o agendă a transformării sectorului sanitar în vederea atingerii eficienței, calității și accesului echitabil al pacientului la sistemul de sănătate, de a inversa piramida serviciilor și de a asigura în mod treptat o acoperire mai mare a nevoilor de sănătate ale populației prin intermediul serviciilor care reprezintă baza sistemului. Un plan care însă vorbește de reducerea numărului de paturi din spitalele publice, pe toată regiunea, și chiar de transformarea unor unități medicale în unele îngrijiri pe termen lung sau doar pentru servicii în ambulatoriu de specialitate (policlinică).
Pe Bacău, concret, acest Masterplan propune ca:
* la Spitalul Județean de Urgență Bacău: să se reducă un anumit număr de paturi de îngrijire boli acute (și trecerea de la internare la îngrijire de zi) și să se organizeze un al doilea „hub” regional de servicii de îngrijire terțiară/specializată pentru boli acute din regiune (după Iași);
* la Spitalul de Pneumoftiziologie (fost TBC) Bacău: să se mențină spitalul, dar cu mono-specializare, scăderea numărului de paturi și asigurarea de servicii medicale numai pentru tratarea pacienților cu TBC;
* la Spitalul Municipal Onești: să rămână spital de îngrijire secundară pentru partea de sud a județului (servicii de urgență, principalele specializări medicale și chirurgicale, servicii pentru mamă și copil), dar și să se reducă numărul de paturi pentru îngrijire boli acute (cu trecerea de la internare la îngrijire de zi);
* Spitalul Orășenesc Buhuși: transformarea în ambulatoriu independent;
* Spitalul Municipal de Urgență Moinești: nicio modificare, deci să ramână spital de îngrijire secundară pentru partea de vest a județului (cu servicii de urgență, principalele specializări medicale și chirurgicale, servicii pentru mamă și copil);
* Spitalul Orășenesc Comănești: transformarea într-o altă unitate medicală (de ex. recuperare ori îngrijire pe termen lung) sau una socială.
Însă nimic din toate acestea nu se vor întâmpla!
Un proiect făcut de un fost ministru al Sănătății
Dragoș Benea a ținut să precizeze încă de la început că „practic acum dezbatem o inițiativă a unui fost ministru al Sănătății, domnul Vlad Voiculescu, în 2016. Trebuie spus adevărul, pentru a se înțelege că nu actualul partid de guvernământ, nu actuala coaliție, nu actualul ministru al Sănătății în persoana doamnei Sorina Pintea se apucă de tăiat paturi în Regiunea Nord-Est”. Mai mult, este vorba despre un Masterplan efectuat în baza unor indicatori din 2015, care nu mai sunt actuali.
„Discuțiile de acum au început cu Buhușiul, care a venit cu un plan de reorganizare, va rămâne spital orășenesc, nu se va transforma în policlinică, dar dacă vor respecta discuțiile pe care le-au avut cu doamna ministru. Adică să înainteze revizuiri la planul de reorganizare până pe 11 martie. A urmat Comăneștiul, unde discuțiile au fost mai tensionate. Le-am spus și acum, cum le-am spus și cu alte ocazii: dacă acolo nu se apucă să lucreze cu pixul pe hârtie se vor închide de la sine, mai devreme sau mai târziu”. De ce? Pentru că nu vor face față contractului cu Casa de Sănătate: dacă nu faci servicii, nu ai ce să decontezi!, s-a transmis categoric. Abordarea la Comănești, a mai spus senatorul Benea, a rămas aceeași: „au mai spus că, citez, «indiferent ce se va întâmpla, vor merge cu țigara pe sub apă!». Acesta este genul lor de abordare, cam asta au înțeles din toată discuția”, a declarat Dragoș Benea.
A urmat Moineștiul, în totală antiteză cu cei din Comănești, după cum tot Benea a spus, „și poate nu e lipsit de importanță să amintim faptul că Moineștiul are manager la spital de aproape 20 de ani, iar la Comănești se schimbă managerii în spital o dată la 6 luni, iar acum nu au venit cu nicio propunere, ci doar cu vorbe, cu presupuneri și cu trenduri ce erau anticipate”.
Nici la Onești nu se vor tăia paturi, managerul de aici prezentând un program foarte bine documentat de rentabilizare și reconfigurare a paturilor în funcție de necesitățile din zonă, la fel ca și la Bacău.
S-a vorbit și despre Maternitatea Bacău
Pentru că la Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Bacău deja s-a propus de către medicul șef al unei secții o rentabilizare a întregii activități (cu relocări de paturi, creșterea serviciilor în ambulatoriu și eficientizarea indicatorilor), fapt ce a dus la un protest în masă al celorlalți medici de acolo (despre care am scris în edițiile anterioare ale Deșteptării), discuțiile de ieri s-au purtat și pe această temă.
„Din păcate, pentru cei care protestau pe scările Maternității, la finalul lunii trecute, poziția managerului spitalului și chiar a Ministerului Sănătății este, după ce s-au analizat cifrele, tocmai în sensul optimizării și eficientizării. Trebuie să dispară mesajele de tipul celor că se sacrifică copiii, că pleacă medicii acasă, că maternitatea va pierde gradul III și va deveni una de tip orășenesc. Sunt doar minciuni fluturate care au urmărit doar să blocheze o inițiativă de eficientizare a activității de acolo”, a mai spus Dragoș Benea.
Sorina Pintea: „Sunt neplăcut surprinsă că în Comănești nu s-a înțeles exact ce dorim”
A urmat ministrul Sorina Pintea, care a venit în Bacău cu exemple concrete, cu date, cu deschidere la dialog. „Încă de la început vreau să spun că am fost neplăcut surprisă de discuțiile care au apărut în spațiul public despre acest Masterplan, care este doar un draft tehnic, ce trebuia analizat, nu aplicat imediat. De aceea sunt și aici. Iar concluzia după aceste discuții este următoarea: nu se taie niciun pat, nu s-a pus niciodată problema aceasta, ci a reconversiei paturilor, și nu se închide niciun spital”, a spus categoric ministrul Sănătății.
Și apoi s-au prezentat exemplele, mai ales din Comănești „unde discuția a fost cea mai furtunoasă și am rămas iar neplăcut surprinsă pentru că nu s-a înțeles exact ce dorim”. Aici Secția de Chirurgie are 15 paturi, care sunt utilizate 24%, adică 20 de zile din 30 acestea nu sunt ocupate. De aceea s-a propus, ca 5 dintre ele să fie transformate în spitalizare de zi, tocmai pentru eficientizare.
Tot aici, la Cardiologie, sunt 10 paturi cu 38% grad de utilizare pe lună, adică aproape jumătate de lună acestea sunt goale. Și aici s-a propus tranformarea unor paturi tot în spitalizare de zi. Tot aici, sunt 120 de paturi în total spital și 71 de medici, mulți rezidenți (doar 16 sunt medici cu vechime), dar nu există certitudinea că toți vor ramâne la spital. În condițiile în care la nivel european normarea este de 1 medic la 5 paturi! Cine a aprobat însă un număr așa de mare de posturi de medici acolo? Direcția de Sănătate Publică! „Așa se explică și schimbarea conducerii acestei instituții”, a completat ministrul Sănătății Sorina Pintea. (conducerea DSP a fost schimbată la începutul acestui an, Mihaela Arim fiind înlocuită cu Alin Năstasă).
Un alt exemplu: s-a analizat structura Spitalului de Pneumoftiziologie Bacău – aici cheltuielile de personal sunt de 86%, iar discuția s-a axat pe reducerea de paturi pe pneumologie, iar celelalte să se transforme în paturi de recuperare respiratorie care sunt bine finanțate și altele pe îngrijiri paliative, ceea ce va duce la creșterea veniturilor, prin finanțarea unor noi servicii, dar cu același număr de paturi. Iar astfel de exemple au continuat, toate cu o analiză clară pe indicatorii fiecărei unități în parte.
Termen final: maximum două luni
În toată discuția s-a vorbit, așadar, de eficientizare, dar s-a mai transmis ceva foarte clar: dacă paturile pot fi relocate pe alte secții deficitare și cu o adresabilitate crescută, personalul medical nu va fi concediat. Medicii rămân pe aceleași secții, însă în unele cazuri, după o analiză foarte clară, personalul mediu (asistenți medicali, infirmieri etc) ar putea fi relocat, permutat, dar nu concediat!
Toate aceste modificări de structură în fiecare spital, toate schimbările de eficientizare, optimizare vor trebui definitivate până la încheierea noilor contracte cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (pentru că finanțarea pe serviciile medicale se face în funcție de structură): adică în maximum două luni.
Ultima dezbatere
Masterplanul va mai fi în dezbatere zilele acestea, iar ultima rundă pe zona N-E este programată pentru 19 martie, la Iași.
„Sunt convinsă că după aceste discuții s-a înțeles că dorim doar să eficientizăm spitalele, să maximizăm veniturile. Aceste masterplanuri sunt și condiționalități de finanțare de către Comisia Europeană și este clar că suntem foarte interesați de a atrage aceste facilități. Dar cu niște condiții: nu închidem spitale, nu tăiem paturi, chiar am aprobat recent același număr de paturi la nivel național, deci nu am această intenție, dar vrem să eficientizăm spitalele, să evităm anomaliile, pentru a oferi tocmai acele servicii medicale de care populația are nevoie.”
Sorina Pintea, ministrul Sănătății
„Acum asistăm la o dezbatere, iar deciziile finale vor urmări doar optimizare, nicidecum închidere de spitale sau reduceri de paturi. Investițiile în spitale din partea autorităților locale au fost majore în ultimii ani, salariile medicilor au crescut, însă pe orice măsurătoare indicele de satisfacție a pacienților este foarte scăzut. Acesta este indicatorul care ar trebui să îi pună pe gânduri pe unii medici care mai protestează așa, în timpul serviciului, în halate albe, pe treptele spitalului.”
Dragoș Benea, senator și președinte PSD Bacău
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.