13 ianuarie 2025

Master-planul pe deseuri, in pericol

Edilii se tem de tarife

Sala de conferinte a Directiei Agricole a fost arhiplina, ieri. Edilii au fost chemati pentru a fi instruiti in diverse domenii, dar cel mai important subiect a fost finalizarea master-planului pe deseuri. Pentru ca judetul Bacau sa obtina finantare, acesta trebuie depus la minister luna aceasta.



Aplicatia care ar aduce judetului investitii de 44,7 milioane de euro in sistemul de gestionare a deseurilor trebuie depusa pâna la sfârsitul lui decembrie. Ministerul Mediului considera ca doar judetele care depun master-planul in 2010 mai au sanse reale sa prinda fondurile alocate pâna in 2013. Zece judete au depus deja proiectul, Bacaul fiind in competitie cu celelalte 30. Din cele 44,7 milioane de euro, 26,7 sunt suportate de UE, prin FEDR, iar 6 din bugetul de stat. CJ va contribui cu 12 milioane de euro. Din acest motiv, toti primarii, chiar si cei de municipii, au fost prezenti, ieri, la sedinta. “Suntem, astazi, in fata unui examen foarte serios, de aceea vom avea si o adunare generala a ADIS, a explicat Dragos Benea, presedinte CJ. Cel mai important e sa intelegem foarte bine ce avem de facut de astazi pâna pe 23 decembrie.” Luni si marti, echipele ADIS vor pleca spre comunele judetului cu modelul HCL privind aprobarea studiului de fezabilitate, a indicatorilor tehnico-economici si a „Planului anual de evolutie a tarifelor si taxelor”.

Tariful se va dubla

Anca Tofan, reprezentantul firmei de consultanta, a facut un rezumat al aplicatiei, explicându-le primarilor care sunt obiectivele ce urmeaza a fi realizate in judet din fonduri europene. “Partea cea mai interesanta e valoarea investitiilor”, a afirmat Anca Tofan, dar s-a inselat, edilii fiind preocupati de evolutia tarifelor. Ei se tem ca cetatenii nu vor plati taxa de salubrizare si ca se vor alege cu datorii catre firma care va colecta deseurile. Unii primari au adus argumente: au datorii si la ora asta, chiar daca taxa este de un leu. Viorel Miron, edilul din Comanesti, a aratat ca, in prezent, “taxa e de 4 lei/persoana, fiind incasata de la 3 persoane, iar de la a patra nu mai incasam nimic. Uitati ca se duce la 8,2 lei! Ce face o familie cu 10 copii?” Consultantul sustine ca acesta e “tariful maximal” si ca CL pot decide sa subventioneze o parte din taxa. Dorin Tomescu, primarul din Filipesti, a vrut sa practice un tarif social, 1,5 lei/persoana, si s-a trezit cu o datorie de un milliard de lei vechi. Viorel Ilie, primarul Moinestiului, are 2,5 miliarde de lei restanta si a trebuit sa majoreze taxa la 7 lei.

Benea isi doreste “un ADIS mai mic”

In Margineni, „tariful e dublu deja”, a spus Marcelin Solot, deci va merge cu ADIS. „Sa mergem cu ADIS”, au spus si altii. „Nu mai cred”, a spus Dragos Benea, care isi imagina ca „sarabanda hotarârilor” va incepe pe 15 decembrie si se va incheia pe 23. „Eu am crezut ca noi, cei 94, suntem in stare sa actionam responsabil si sa luam masuri care nu plac populatiei”, a afirmat Benea. Acum regreta ca nu a format un ADIS mic, din 45 de CL, care inteleg importanta master-planului. Daca pâna pe 23 decembrie nu vor fi aprobate SF-ul, indicatorii si taxele „vom pierde cele 26 de milioane de euro si le vom plati noi, toti cei care suntem in ADIS”, a insistat Anca Tofan. Mai grav e ca vor exista si “victime colaterale”: daca un singur consiliu local nu va aproba hotarârile privind deseurile, toti indicatorii vor fi refacuti. Asta inseamna ca va mai dura o luna si mai inseamna ca judetul Bacau nu va prinde finantare pe mediu. De suferit vor suferi, insa, toate comunitatile, nu doar cele care au fost impotriva.
Silvia Patrascanu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img