La noi, ca la nimeni!
Fiecare dintre masinile firmei de salubritate face zilnic un ocol de 6 kilometri inainte de a-si lasa incarcatura la groapa de gunoi a orasului. Aceasta implica timp pierdut, intarzieri in colectarea gunoiului din oras si blocarea traficului in zona de sud a municipiului. Situatia se repeta zilnic pentru ca noua groapa ecologica a orasului nu are un cantar functional la momentul asta. Conducerea Directiei de Servicii Publice, cea care administreaza groapa, cunoaste situatia dar spune ca este temporara, pana la stabilirea unui administrator. Licitatia pentru desemnarea acestuia este blocata la Comisia Nationala de Solutionare a Contestatiilor.
Tot gunoiul colectat din municiul Bacau este plimbat pe la vechea groapa a orasului, la iesirea dinspre comuna Nicolae Balcescu. Acolo este cantarit, dupa care masinile se intorc in oras si parcurg drumul pana la noua groapa ecologica.
„Facem acest traseu deoarece cantarul de la noua groapa nu este pus in functiune, ne-a declarat Gheorghe Maftei, director la SC SOMA. Fiecare masina parcurge 6 kilometri in plus de transport. Dincolo de cheltuielile suplimentare, este vorba despre blocaje. Zona de sud a orasului este foarte circulata, iar o masina ajunge sa intarzie descarcarea chiar si cu doua ore din cauza traseului ocolitor.” Masinile ar trebui cantarite si dupa ce descarca transportul, dar se trece peste aceasta etapa pentru a nu fi nevoite sa se intoarca la vechea groapa.
Cantarul electronic „someaza”
Conducerea Directiei de Servicii Publice, delegata temporar sa gestioneze groapa de gunoi a orasului, sustine ca este la curent cu situatia, dar nu poate interveni in nici un fel.
"Exista un cantar electronic la noua groapa, dar nu il putem folosi. In momentul in care va veni noul operator, desemnat prin licitatie, va trebui sa ii predam toate echipamentele asa cum le-am primit, adica noi. Este adevarat ca masinile parcurg aceasta distanta, dar nu exista alta solutie", spune Viorica Marcu, director la Directia Servicii Publice. Aceasta sustine si ca municipalitatea nu si-ar permite pentru o perioada atat de scurta de timp, cat a mai ramas pana la stabilirea unui administrator la groapa, sa mute cantarul. “Nici nu se pune problema. Costurile mutarii ar fi colosale pentru bugetul primariei”, a mai spus Marcu.
Groapa „europeana” cu administrator temporar
Groapa de gunoi ecologica a primit autorizatie de mediu abia anul trecut, in toamna, pentru ca anul acesta este ultimul de implementare a proiectului cu fonduri europene. Cu toate acestea, delegarea unui operator bate pasul pe loc la Comisia Nationala de Solutionare a Contestatiilor, pentru ca licitatia a fost contestata. “Speram ca sa se dea o solutie cat mai repede, poate chiar luna aceasta, pentru a avea un administrator”, mai spune directorul Directiei de Servicii Publice. Consilierii locali au aprobat in sedinta din luna noiembrie 2011 delegarea temporara a administrarii gropii de gunoi a Bacaului catre Directia de Servicii Publice, din aparatul de specialitate al Primariei Bacau. Directia poate administra groapa maximum 12 luni.
Procedura de achizitie publica pentru desemnarea operatorului depozitului de deseuri a fost lansata abia in luna iulie 2011, desi inca de la inceputul anului trecut, municipalitatea trebuia sa caute un administrator pentru groapa. In lipsa acestuia, deseurile au fost depozitate pe teren, fara a respecta vreo norma impusa de autoritatile de mediu si cu o serie de consecinte negative pentru locuitorii din apropiere.
Castigatorul licitatiei va gestiona intreaga activitate din rampa de gunoi, statia de compostare, dar se va ocupa si de eliminarea deseurilor menajere/nepericuloase, respectiv eliminarea namolului.
Depozitul de gunoi se intinde pe aproximativ 33 de hectare. El a fost construit cu fonduri europene, in cadrul unui proiect initiat de municipalitatea bacauana in anii 2003-2004. Costul proiectului s-a ridicat la 25 milioane de euro. Anul trecut, in luna februarie noua groapa a fost deschisa si a inceput depozitarea deseurilor.
Andreea Gavrila
Doina Mincu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.