Impozitare „made in Bacau”
Bugetul bacauanilor primeste lovitura dupa lovitura. Dupa cresterea TVA-ului, scumpirile in lant anuntate de producatori, acum s-au marit si taxele si impozitele locale. Cei care au in proprietate mai multe locuinte sau masini de lux platesc dari usturatoare.
Bacauanii care au masini de lux, dar si cei care au in proprietate mai multe locuinte, au motive de ingrijorare. Taxele si impozite aplicate acestora au crescut pana la 300%. Justificarea acestor cresteri impresionante a darilor este facuta chiar in lege. “Intrucat nivelul veniturilor bugetare a fost profund afectat de criza economica si financiara, pentru realizarea unui echilibru intre nivelul veniturilor si al cheltuielilor, corelat cu obiectivele macroeconomice, datorita necesitatii implementarii unor masuri de largire a bazei de impozitare, precum si de majorare a unor impozite in domeniul impozitelor si taxelor locale, (…).” Astfel, a fost justificata aparitia OUG 59/2010 pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.
300% pentru cladiri
Cei care detin mai multe cladiri, datoreaza de la 1 iulie un impozit diferentiat in functie de numarul acestora. Cei care in afara cladirii de la adresa de domiciliu mai au in proprietate o cladire, platesc, pentru aceasta din urma, mai mult cu 65%, cu 150% pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu si cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele. “Nu intra sub incidenta acestor prevederi persoanele fizice care detin in proprietate cladiri dobandite prin succesiune legala. De asemenea, in cazul in care proprietarul are doua sau mai multe cladiri in afara celei de domiciliu, impozitul majorat se determina in functie de ordinea in care au fost dobandite proprietatile.”, ne-a declarat Bogdan Nestian, director DITL Bacau.
Aproape 10.000 lei pentru o masina
Si cei care au in proprietate masini de lux au motive de ingrijorare. Noile modificari spun ca “impozitul pe mijlocul de transport se calculeaza in functie de capacitatea cilindrica a acestuia, prin inmultirea fiecarei grupe de 200 de cm cubi sau fractiune din aceasta cu o suma corespunzatoare(data intr-o anexa).” Astfel, exista cazuri in care impozitul va depasi 8.400 de lei. Normativul se aplica incepand cu data de 1 iulie 2010. Cum? Nimeni nu stie inca pentru ca normele metodologice se lasa asteptate. “Pentru anul 2010, termenul de plata a diferentelor de impozit rezultate in urma aplicarii acestei ordonante este 31 decembrie 2010.”, a mai spus seful DITL Bacau. Cei care sunt mai prevazatori si-si achita darile catre stat pana la data de 30 septembrie, vor beneficia si de unele bonificatii stabilite de catre administratia locala.
Alexandra Zaharia