Expoziție eveniment la Galeriile KARO: Automaton-ul artistei Luminița Radu, care revine la KARO după cinci ani, semn că se simte bine aici, iar artei ei îi convine spațiile neconvenționale. Atunci, în 2018, tot septembrie, a expus împreună cu Bianca Rotaru, curator fiind același neobosit explorator și critic obiectiv, artistul Constantin Ținteanu. Panotată pe două nivele, încă de la intrare, totul este mișcare, corpuri omenești, părți ale unor corpuri, mâini și picioare legate, dezmembrate, fără cap, toate figurile, singure sau în tandem, au ceva straniu, doar când privești fix și suficient timp, cu imaginația slobodă de restricții, paradigme și automatisme, te poți elibera și bucura împreună cu artistul de vacarmul ideilor. Luminița Radu te invită în universul său artistic, să privim împreună și să dăm viață figurinelor animate de mecanisme puse în mișcare de energii nevăzute ci doar imaginate. Fiecare corp, fiecare figurină par puse în mișcare de firele nevăzute ale păpușarului, cu deosebire că rezultatele mișcării sunt imprevizibile, însă dirijate , programate să se desfășoare ca o succesiune de mișcări repetate, de parcă ar fi vii. Este un joc de copii? Nu, este jocul trist de pe scena lumii, unde toți suntem actori și public care ne zbatem să ne eliberăm de cutume, automatisme, reguli absurde și, în ultimă instanță de pereții inbvizibili ai materiei.
Un public entuziast, cunoscător, însă curios, a copleșit artistul și curatorul expoziției cu semne de întrebare. Constantin Ținteanu, gazdă, organizator, artist plastic și critic de artă: „Luminița Radu se raportează la automaton dintr-o cu totul altă perspectivă. Printr-o detașată scrutare a propriului corp, îndepărtează învelișuri considerate neimportante sau vremelnice, încercând astfel că ajungă la esență, la elementele componente primare, inevitabil schematizate și în cele din urmă aproape golite de viață. Rămâne totuși o întrebare fără răspuns: Oare cel care trage sforile este dincolo sau în fața paravanului. Și, în ultimă instanță, cine și cui comandă, cine are, în viața asta, ultimul cuvânt?”
O expoziție care se adresează privitorului, dar, mai cu seamă, celui dispus să caute răspunsuri la propriile întrebări, plecând de la mesajul artei unui artist dispus să le ofere.
Expoziția este deschisă până pe 10 octombrie.