8 ianuarie 2025

Mașina construită din 500.000 de piese de lego este dorită în mai multe colecții private

O mașină construită în mărime naturală cu ajutorul a 500.000 de piese de lego de un tânăr din Deva a atras atenția colecționarilor și muzeelor din lumea întreagă, o parte a acestora manifestându-și intenția de a cumpăra sau expune autovehiculul, care funcționează ca unul obișnuit, dar cu aer comprimat.

‘Am primit mai multe oferte de cumpărare sau de prezentare publică a mașinii, venite de la mai multe muzee și colecționari auto. Așteptăm cât mai multe oferte, pentru a lua cea mai bună decizie în ceea ce privește mașina’, a declarat duminică, pentru AGERPRES, constructorul mașinii, Raul Oaida.



Tânărul a ținut să păstreze discreția asupra numelor celor interesați de automobilul realizat din piese lego, menționând că discuțiile se desfășoară acum într-un cadru privat.

Mașina construită de Raul Oaida se află acum într-un atelier din Australia, acolo unde trăiește și mentorul său în probleme financiare și de marketing, Steve Sammartino. Împreună cu acesta, tânărul din Deva a reușit să strângă banii necesari pentru a-și duce la bun sfârșit un proiect la care a lucrat din vara lui 2012 până în noiembrie 2013.

Construită de Raul fără niciun ajutor, în atelierul său din Deva, mașina a atins 25 km/oră la prima testare, în condițiile în care toată propulsia se face pe bază de aer comprimat.

‘Mașina nu o să bată niciun record de viteză sau de distanță, dar simplul fapt că se mișcă cu o persoană și e din lego este total remarcabil. Lucrul acesta se face cu un motor din lego, 256 de cilindri, tot din lego, care funcționează pe bază de aer comprimat. În spate avem două butelii de aer comprimat care ajunge în motor și face să se miște mașina’, a explicat Raul Oaida.

La cei 20 de ani pe care îi are acum, tânărul din Deva are în plan un nou proiect, despre care nu a oferit mai multe amănunte. Proiectul ar urma să fie gata peste câteva luni, într-o variantă minim viabilă, după care are de gând să-l dezvolte prin strângere de fonduri. El nu a exclus posibilitatea de a pleca din țară, ulterior.

‘După ce-mi fac produsul miniviabil pentru acest start-up, o să mă mut în cea mai mare piață pentru el, în SUA. Cred că va fi o mutare definitivă. Motivele pentru SUA sunt foarte simple: acces la capital și acces la talent’, a spus Raul Oaida.

Mașina construită din cele 500.000 de piese de lego este doar una dintre realizările tânărului din Deva. El a mai reușit să creeze o bicicletă care funcționează cu un motor cu reacție și o minirachetă spațială.

Raul Oaida a fost premiat la Deva de membrii societății civile, care i-au oferit o diplomă în cadrul campaniei „Premianții fără premii”, un eveniment dedicat oamenilor care se remarcă prin ceea ce fac pentru comunitatea din care provin. AGERPRES



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img