Alaiul obiceiurilor de iarna la a 45-a editie
Alaiul obiceiurilor de iarna a poposit si in Bacau. Ieri, 26 decembrie, ansambluri folclorice din toate zonele judetului, dar si din judetele invecinate, si-au dat intâlnire in centrul Bacaului, in Piata Prefecturii, pentru a colinda si ura cetatenii orasului. Spectacolul a durat mai bine de trei ore.
Capre, ursi, mascati, mosi si babe, caiuti si caprite au invadat ieri la prânz centrul Bacaului. Peste 15 ansambluri si formatii folclorice si-au dat intâlnire in fata Prefecturii la cea de a 45-a editie a "Alaiului obiceiurilor de iarna". "A devenit deja o traditie acest spectacol mult asteptat de toata lumea, un proiect sustinut si finantat de Consiliul Judetean Bacau. Sunt invitati adevarati artisti si profesionisti din toate zonele judetului nostru, dar si din judetele limitrofe precum Vaslui, Vrancea, Iasi, Neamt si Botosani, care au pregatit un spectacol minunat pentru ca bacauanii sa simta Sarbatorile de Iarna asa cum se cuvine", ne-a declarat Petrica Vlase, directorul Ansamblului Folcloric "Busuiocul". Au fost prezente celebrele formatii de ursi din Darmanesti si Dofteana, cu vestimentatiile aparte din blana naturala, cusaturi nationale si ciucurii mari rosii, formatiile de caprite din Pirjol, Blacani, Secuieni si Orasa (livezi), dar si caiutii imbracati in costume nationale, mascatii, mosii si babele, ofiterii, colindatorii si uratorii.
Fiecare a oferit miilor de bacauani participanti obiceiurile si traditiile locale, vechi de sute de ani, printre care "Capra", Jocul Ursului, Jocul Mascatilor, s-a colindat si s-au strigat in gura mare, de pe scena montata in fata Prefecturii, uraturi specifice acestei perioade din an. Artistii si-au imbracat costumele traditionale, si-au incaltat opincile si au venit in Bacau sa incânte cu talentul lor si valoarea lor cultural? pe toti cei prezenti. "De trei ani venim in Bacau sa ne aducem obiceiurile si sa le transmitem tuturor. Incepem cu dansatorii, apoi avem «Dansul Babei si Mosneagului», apoi ursii din toate satele comunei. In final vom dansa Capra pe prajina, cea mai inalta din toata tara, un obicei unic la noi. Nu vrem sa ne dispara traditia", ne-a precizat si Gheorghe Onofrei, directorul Centrului Cultural Todiresti din Vaslui. Au fost de toate. Veselie, oameni, multi oameni, fluiere, bastoane si bâte, costume populare, galagie, buhaie si clopotele, multa culoare si voie buna. Cea de a 45-a editie a "Alaiului obiceiurilor de iarna" a durat mai bine de trei ore.
Roxana Neagu