15 noiembrie 2024

Masacrul canin a fost anulat / Maidanezii vor fi saltati abia dupa ce prezinta simptomele turbarii

Autoritatile bacauane au schimbat planul de masuri impus de carantina de gradul III. Desi la sfarsitul saptamanii trecute au anuntat ca toate patrupedele fara zgarda din oras vor fi stranse de hingheri, ieri am asistat la o rasturnare de situatie. Cainii comunitari raman liberi, dar vor fi supravegheati de la distanta. Odata cu municipiul Bacau, in carantina au intrat si opt comune limitrofe.

Dupa confirmarea focarului de rabie si instituirea carantinei de gradul III s-au luat si primele masuri radicale impuse de situatie. aIn momentul in care s-a descoperit cainele bolnav de turbare, in adapost se aflau 150 de animale, precizeaza Viorica Marcu, directorul Directiei de Salubrizare si Spatii Verzi din cadrul Primariei Bacau. 41 au fost eutanasiati imediat. Intre timp a mai prezentat simptome specifice inca un caine, motiv pentru care au fost eutanasiate alte 90 de animale. In adapost au ramas doar 17 caini care sunt tinuti ca amartora”. Avandu-se in vedere gravitatea situatiei, la nivelul municipiului s-a constituit o Unitate Locala de Sprijin pentru combaterea bolilor majore la animale, iar ieri s-a stabilit un program de masuri pentru starpirea focarului de rabie. aIn primul rand s-a facut o dezinfectie chiar vineri, cand a fost instituita carantina in municipiul Bacau. Astazi (ieri, n.a.) s-a mai facut o dezinfectie si dupa 24 de ore vom lua probe sa vedem daca locul e curat. Potrivit legii, in adapost nu mai pot ajunge animale, cel putin trei luni”, precizeaza Vasile Zaharia, directorul Directiei Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bacau.



Hingherii au fost retrasi din oras

Desi vineri, viceprimarul Constantin Scripat anunta ca Serviciul de ecarisaj va lucra in doua schimburi si ca va fi saltat de pe strada tot ce nu are zgarda, ieri lucrurile s-au schimbat radical. Masurile extreme luate de autoritati cu patrupedele din adapost, precum si intentia acestora declarata de a starpi cainii comunitari din municipiul Bacau i-au pus pe jar pe iubitorii de animale. La solicitarea acestora si-a facut drum in Bacau chiar presedintele Federatiei Romane pentru Protectia si Controlul Animalelor, Mircea Serbanoiu, in scopul impiedicarii masacrului canin. Dupa discutii aprige cu reprezentantii autoritatilor judetene si locale, precum si cu specialistii de la DSVSA planul de bataie impus de carantina de gradul III a suferit metamorfoze neasteptate. aAm retras echipajele de ecarisaj din oras”, a fost declaratia soc a directorului Marcu. aLa nivel de municipiu se vor alcatui cinci colective conduse de medici veterinari care vor monitoriza fiecare zona din oras unde sunt caini comunitari. Animalele care prezinta simptome de turbare vor fi ridicate pentru examinare”, declara si directorul DSVSA, Vasile Zaharia.

Alte adaposturi pentru animale, dar nu se stie cand!

De cealalta parte, prefectul Claudiu Serban sustine ca nu exista nici un motiv de ingrijorare si ca situatia este sub control. aNoi incercam sa construim niste adaposturi improvizate, pana iesim din aceasta situatie de criza”, a declarat Serban. Insa prefectul nu a putut raspunde in cat timp va face rost de aceste spatii de cazare pentru comunitari. Pe de alta parte, declaratia lui a fost pe placul presedintelui FRPCA. aAm incredere ca situatia va fi gestionata asa cum prevede legea”, a concluzionat imblanzit Mircea Serbanoiu. Pe langa municipiul Bacau, in carantina se afla si alte opt comune limitrofe, aflate in perimetrul de 30 de kilometri prevazut de lege. aAm avut o intalnire cu reprezentantii acestor comune si li s-a explicat ce trebuie sa faca intr-o astfel de situatie. De asemenea m-am intalnit si cu 200 de directori de scoala si am discutat tot probleme legate de rabie si masurile care se impun pentru prevenirea si stoparea ei”, precizeaza prefectul Claudiu Serban. Rabia (turbarea) este o boala produsa de un virus care afecteaza sistemul nervos central atat la animale cat si la oameni. Apare foarte rar la animalele domestice vaccinate, dar poate fi contractata foarte usor an cazul an care un animal domestic nevaccinat intra an contact cu un animal bolnav si este muscat de acesta. Oamenii pot dobandi boala an urma muscaturilor. La om perioada de incubare este an medie de 30-40 de zile. Primele simptome: dureri si o senzatie de amortire a partii muscate, febra, iritatie an gat, ameteli, halucinatie, tahicardie, voma, diaree, dureri abdominale, teama, agitatie, nervozitate. Evolutia bolii este rapida ducand la paralizie, spasme ale gatului, delir, coma si an final deces (an 2-3 zile).

Scris de Lili Adochitei




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014