Apropierea sarbatorilor pascale trezeste in sufletul crestinilor o emotie aparte, legata de semnificatia religioasa a momentului, dar si niste frisoane mai putin placute care tin de cheltuielile care trebuie facute pe a fi la inaltimea asteptarilor culinare ale invitatilor. Cât va costa masa de Paste? Depinde.
Daca vorbim despre o masa traditionala, simpla, putem spera ca nu va trece de 500 de lei. Oare? Un cozonac comandat la cofetarie va costa, in medie, 23 lei/kg, unul facut in casa, cu nuci din productie proprie si cacao, 15 lei/kg. Exista si cozonaci la 40 de lei/bucata. Prin urmare, daca dai 150 de lei pe trei cozonaci si o pasca, ai scapat ieftin.
Maruintaiele pentru drob costa 15 lei/kg, la care se adauga smântâna, untul, condimentele, ouale, adica inca vreo 20 de lei. Zece oua, plus vopseaua, ajung la 10 – 12 lei. Unele gospodine au renuntat la ideea de a face salata boeuf de sarbatori, altele nu. Pentru aceasta e nevoie de 3-4 oua, carne, mazare, cartofi, morcovi, castraveciori, gogosari (4,5 lei), care vor inghiti peste 50 de lei.
Fraguta sau Busuioaca?
Casul proaspat ajungea, ieri, la 17-20 lei/kg, iar rosiile care-i vor sta alaturi, la 7 lei/kg. Rosiile cherry erau 3,49 lei/250g. Ceapa verde se vinde cu 1,5 lei/leg in supermarket si 1 leu in piata. Castravetii costa 7 lei/kg, iar salata 1,5 – 2 lei buchetul. Uleiul de floarea soarelui costa 4-6 lei/l, iar cel de masline, intre 16 si 40 de lei/sticla, dar nu se consuma tot la o salata.
Nu se poate masa de Paste fara friptura de miel (22 – 29 lei/kg), ceea ce poate insemna macar 60 de lei, si un pahar de vin bun. Dupa buzunar, puteti cumpara „Fraguta” de la tarani cu 5 lei/l sau vin de crama la 7-10 de lei/l. Sau de vinoteca: „Floare de Luna Feteasca Neagra”, la 25 lei/l, „Busuioaca de Bohotin” – 30 de lei/l sau „Beciul Domnesc”, la 15 lei/750 ml. Modesti fiind, tot vom lasa in crama alti 60 de lei. Si uita asa, pentru un festin minimal, trebuie sa fiti pregatiti a cheltui vreo 700 de lei, adica aproape cât salariul minim pe economie. Daca e soare si vreti, in a doua zi de Paste, sa faceti un gratar, mai pregatiti 400-500 de lei.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.