27 decembrie 2024

Mărțișorul scriitorului băcăuan, la Buhuși

Biblioteca Orășenească ,,George Bacovia” Buhuși și Asociația Culturală „Renașterea Buhuși”, în parteneriat fericit cu Filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor, a gestionat, de 1 martie, manifestarea „Mărțișorul scriitorului băcăuan”. A fost o manifestare care a depășit… granițele universului scriitoricesc băcăuan, deoarece, sprijinind grozav această inițiativă, au trimis cărți, ca pe niște veritabile declarații de dragoste, nu doar scriitori din toată țara (Dolj, Suceava, Constanța, Vaslui, Vrancea, Neamț, Buzău, Cluj etc.), ci și unii din diaspora românească (Italia, Spania, Marea Britanie, Canada) și Republica Moldova.

În regim stradal, în fața bibliotecii, cu respectarea regulilor specifice pandemiei, Eduard Ioan Mihăilă, bibliotecar, ceilalți salariați ai instituției, prof. Petru Botezatu, liderul „Renașterii”, au oferit sute de cărți și mărțișoare ca pe veritabili mesageri ai primăverii spiritului. Cristina Ștefan, vicepreședinte al Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor, primarul Vasile Zaharia, Adrian Păduraru, șef Serviciu Cultură și Sport,  au interacționat elevat, în acord cu armoniile primăverii, cu sute de cititori.



Unii dintre scriitori le-au adresat buhușenilor cuvinte emoționante.

Iată un mesaj primit din diaspora italiană: „Vă dăruim frânturi din sufletele noastre, ale celor ce au decis să trăiască în afara țării. Pentru noi, fiecare «bocet al sufletului» se transformă în vers, iar versul este încărcat de dorul celor rămași acasă. Cu drag vă dăruim acești «copii literari», pentru bucuria cititorului care va participa la evenimentul intitulat atât de sugestiv: «Mărțișorul scriitorului băcăuan». Mulțumesc tuturor colegilor mei, scriitori, membri și simpatizanți ai Cenaclului de la Roma condus de domnul Valeriu Barbu: Elena Agapi, Camelia Morda Baciu, Florinela Rusu, Vasile David, Mariana Cornea, Mirel Magop, Mircea și Horia Danciu, Claudia Minela, Valeriu Barbu, Maria Nastasia Tecar, Maria Mazilu (Spania) și tuturor celor incluși în antologii. Cu respect, Lăcrămioara Maricica Niță, Roma, 11 februarie 2021”.

Criticul și istoricul literar Petre Isachi: „Este minunat ce faceți la Buhuși! Sperăm că vor avea și alții asemenea inițiative.”

Cristina Ștefan, scriitoare: ,,Evenimentul este deosebit. Este un început de revenire a activităților noastre literare și de cultură, așa cum au fost cele de dinainte de pandemie, prin care îi promovăm pe scriitorii băcăuani și nu numai. Mulțumim bibliotecii buhușene pentru inițiativă și susținere. O primăvară frumoasă!”

Adrian Marcu, cititor (diaspora italiană) a adăugat: O inițiativă foarte interesantă! Faptul că au trimis cărți și cei din diaspora este echivalentul unei declarații de dragoste față de buhușeni și nu numai.”

Vasile Zaharia, primar, a așezat accente și către alte manifestări: „Menținem și prin activități de acest gen, interesul pentru cultură. La această bibliotecă am cumpărat/ vom mai cumpăra sute de cărți solicitate de cititori. Vă așteptăm cu drag la toate activitățile noastre: spectacole, lansări de carte, expoziții, dezbateri pe teme literare și științifice, concursuri etc.”

Iată-i pe câțiva dintre scriitorii care au donat cărți-mărțișor: Cristina Ștefan, Petre Isachi, Valeria Manta Tăicuțu, Viorel Savin, Dumitru Brăneanu, Doina Cernica, Niadi-Corina Cernica, Ștefan Munteanu, Victor Munteanu, Mariana Gardner (Marea Britanie), Ion Dinvale, Elena Bostan-Delavicov, Mariana Rogoz Stratulat, Cezarina Adamescu, Tincuța Horonceanu Benevic, Petruș Andrei, Constantin Sârghiuță, Stoica Dorina, Constantin Zavati, Octavian Mareș, Doina Ioneț, Iordan Aioanei, Aurora Barcaru, Florinela Ursu, Iancu Grama, Ionel Ene, Sergiu Ciocârlan, Mircea Constantin Jurebie, Mihai Vulpe, Dorina Stoica, Neculai Plugaru. Ca de obicei, Mănăstirea Ciolpani și revistele ATENEU, VITRALIU, 13 PLUS și SPAȚII CULTURALE au fost parteneri ai manifestării.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img