8 noiembrie 2024

Mărioara Popa, cetățean de onoare al orașului

Cel mai important moment al ședinței de Consiliu local de joi, 28 iunie, l-a constituit acordarea titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Bacău, Mărioarei Popa, cea care a înființat și condus Centrul Daniel, prima organizație destinată recuperării copiilor și tinerilor cu dizabilități care a fost înființată în Bacău. Pe 5 iunie, Centrul Daniel a împlinit 25 de ani.



„Să ne unim eforturile pentru a construi o societate sănătoasă și prosperă, să avem o țară frumoasă”, a propus Mărioara Popa în discursul de mulțumire. „Eu nu pot decât să merg mai departe, să mă implic în continuare în comunitate.

Chiar dacă nu veți mai avea nevoie de mine, eu tot o să mă implic”, a spus ea, în aplauzele asistenței. Dacă proiectul de hotărâre a fost inițiat de primarul Cosmin Necula, recomandările au venit din partea colegilor din societatea civilă. Andre Muit, președintele Asociației Betania a semnat o foarte frumoasă scrisoare în care spune: „Doamna Mărioara Popa este un exemplu de urmat pentru noi toți.

Rezultatele obținute într-un sfert de secol de muncă intensă și implicată sunt dovada clară că, pentru comunitatea băcăuană, doamna Popa este un adevărat reper”. Și Fundația de Sprijin Comunitar (FSC) a recomandat-o cu căldură pe Mărioara Popa: „Figura emblematică în comunitatea băcăuană, a reușit în peste 25 de ani de activitate să își facă cunoscută misiunea prin determinare, perseverență, dedicație, sensibilitate și profesionalism”, se arată în scrisoarea de recomandare semnată de Gabriela Achihăi.

O parcare mult dezbătută

În lipsa primarului Cosmin Necula, plecat la o reuniune a Consiliului Regiunilor, ședința consiliului a fost una destul de anostă, întrucât au lipsit luările de cuvânt, exercițiile de retorică, țipetele, strigătele și invectivele.

Ce-i drept, nici prea multe camere TV nu au fost, să imortalizeze eroismul consilierilor care se iau de gât cu administrația.

A fost o ședință lungă, din cauza punctelor de pe ordinea de zi care trebuiau aprobate prin vot secret, dar lipsită de confruntări politice. Până și o decizie de scoatere la licitație a unui loc din Piața Centrală s-a votat în unanimitate, în condițiile în care, în anii anteriori astfel de hotărâri erau blocate fără drept de apel.

Unul dintre punctele discutate pe larg și care a suscitat interesul consilierilor a fost cel referitor la amenajarea parcării de la Catedrala Ortodoxă, pe partea Colegiului Vrănceanu.

Aici municipalitatea intenționează să amenajeze peste 100 de locuri de parcare, însă ideea nu a fost pe placul consilierului independent Cristian Ghingheș, care a susținut că nu e bine să se amplaseze parcarea în zona centrală deoarece aceasta va atrage trafic rutier și zona se va aglomera.

Argumentele sale nu au convins consilierii, iar proiectul a fost amânat până la finalul ședinței din cauza unei erori materiale. S-au cerut documente din Primărie și a rezultat că, în loc de 10%, cât prevede legea pentru cheltuieli diverse și neprevăzute, se alocase doar 1 la sută din buget.

Corectura a fost făcută printr-un amendament votat în unanimitate, însă proiectul în ansamblul său a primit doar 14 voturi din 15 posibile, fiind, deci, aprobat. Restul punctelor de pe ordinea de zi au mers ca pe bandă rulantă, fără prea multe discuții, și, uneori, chiar fără niciun comentariu.

Doar la propunerea de corectare a pragului pentru eliberarea abonamentelor de transport gratuite cu noua valoare a punctului de pensie, consilierul PNL Ilie Bârzu a propus Direcției Sociale să facă un calcul astfel încât să se vadă dacă nu se poate stabili același prag – 1400 de lei – pentru toate categoriile de subvenții. Un moment hilar l-a constituit votul pentru aprobarea unui monument al Uniunii Armenilor pe strada Șoimului.

Votul fiind secret, după ce au votat 15 dintre cei 16 consilieri, în urnă s-au adunat 16 buletine de vot. Va rămâne un mister modul în care unul dintre consilieri și-a transmis votul prin telepatie. Cert este că s-a cerut și s-a aprobat repetarea votului.

Ce manifestări s-au aprobat

Consiliul local a aprobat realizarea în comun cu mai multe organizații a unor manifestări cultural-artistice în perioada următoare:
– 12 iulie – 12 august: expoziția-concurs de artă plastică contemporană ”Saloanele Moldovei”
– 13 – 15 iulie: Festivalul Antic ”Tamasidava”
– 27 iulie: ”Short To The Point”. Festival de scurt-metraje pentru filme cu buget mic
– 6 – 8 iulie: ”Bacău StreetBall Challenge”
– 6-8 iulie: Caravana Filmului Românesc

Abonamente gratuite pentru pensionari
De la 1 iulie, ca urmare a creșterii punctului de pensie cu 10%, administrația locală a decis să crească nivelul valorii pensiilor celor care beneficiază de abonamente gratuite la transportul în comun, de la 1.206 lei brut/lunar la 1.400 lei. În acest mod, pensionarii care beneficiau de această măsură vor continuă să primească abonamentele gratuite și după această dată. De această gratuitate beneficiază veteranii și văduvele de război, luptătorii pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989 și urmașii eroilor martiri, pensionarii la limită de vârstă, pensionarii de invaliditate, pensionarii anticipat, pensionarii anticipat parțial, precum și pensionarii de urmaș care au împlinit carsta de 60 de ani.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014