Oricine are vointa si curaj poate sa realizeze ceea ce îsi doreste. Un exemplu bun atasat definitiei de mai sus este cazul lui Marian Rusu, student în anul III la Informatica, în Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau.
El este unul dintre studentii cu dizabilitati (probleme cu ochii), care a ajuns sa lucreze pentru Google dupa ce a aflat de la unul din colegii sai de liceu de înscrierile si de preselectiile organizate de acestia.
„În anul I de facultate am fost informat de catre un coleg de liceu de programul Google EMEA Scholarship for Students with Disabilities prin care Google încearca sa ajute, oferind o bursa în valoare de 7000 EURO studentilor cu adevarat pasionati de informatica în ciuda dizabilitatii lor”, a declarat Marian Rusu.
Pentru a aplica la aceasta bursa, Marian a trimis la Google situatia sa scolara si scrisori de recomandare din partea conf. univ. dr. Bogdan Patrut si lect. univ. dr. Iulian-Marius Furdu, de la specializarea Informatica, din cadrul Facultatii de Stiinte. I s-a cerut sa raspunda la trei cerinte, fiecare raspuns reprezentând un eseu de aproximativ 500 de cuvinte.
Cerintele au fost: descrierea în detalii tehnice a unui proiect la care a lucrat în trecut; cum a ajutat comunitatea din care face parte si descrierea abilitatilor sale de conducator; descrierea unui proiect la care va dori sa lucreze dupa ce îsi va termina studiile. La aceasta bursa pot aplica studenti din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, din anul I sau II de facultate, dar si cei de la Masterat si Doctorat, importanta fiind urmarea unei specializari legata de Informatica. S-a înscris si a prezentat esee despre el si lucrarile sale în ceea ce priveste informatica si a asteptat e-mailul de confirmare, din care a aflat ca este admis. Astfel a ajuns în Zürich, la centrul european de ingineri software al companiei, în urma unei invitatii trimisa de Google, si a fost unul dintre cei 10 participanti admisi în programul lor.
„In Zürich, timp de trei zile am participat la tot felul de prezentari tehnice despre tehnologiile folosite de ei si am avut oportunitatea sa vorbesc cu inginerii lor «Grill a Googler», sa primesc sfaturi tehnice legate de cariera si sa cunosc studenti la fel de pasionati ca si mine. Ca un produs sa fie un succes, trebuie sa se urmeze un ciclu simplu: build, test, release. Totul depinde de complexitatea si de nivelul de dificultate al cerintelor impuse de program”
Marian Rusu
A doua colaborare cu Google a avut loc anul trecut când a fost invitat sa participe la „Google TechAbility”, un program de mentoring organizat la cele trei office-uri Google în Londra, unde de altfel a cunoscut si alti studenti iubitori de informatica si a avut ocazia ca unul dintre inginerii software sa îi fie mentor timp de aproximativ 4 luni.
„La aceste evenimente am primit sfaturi si încurajari pentru a aplica la un post de inginer software la Google si astept cu nerabdare sa termin studiile de licenta. Am facut multe prezentari de servicii pentru Google, workshopuri, lucrari în echipa si prezentari individuale si am lucrat pentru ei 3 zile la sfârsitul carora am primit o bursa de studiu de 7000 euro. Programul începea la ora 9 a.m. si se termina seara, iar uneori se organizau cine festive cu diferite prezentari”, a completat Marian.
Marian Rusu este singurul student cu dizabilitati din Bacau care a lucrat pentru Google pâna în prezent. El îsi doreste sa continuie în acest domeniu si, de ce nu, sa lucreze din nou pentru cei care îi dau posibilitatea sa se afirme si sa îsi îndeplineasca visele. „Cu ajutorul programarii pot sa-mi exprim ideile. Am gânduri mari si voi folosi stiinta si tehnologia pentru a le construi”, a conchis.
Elena-Paula Rusu, studenta la Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacau