2 noiembrie 2024

Marele Premiu “George Apostu” a fost atribuit maestrului Ovidiu Balan

Vineri si sâmbata au continuat manifestarile prilejuite de sarbatoarea implinirii a unui sfert de veac de la infiintarea centrului International de Cultura si Arte “George Apostu, puse, de data aceasta sub patronajul cartii si lecturii (o interesanta dezbatere la Universitatea “Vasile Alecsandri” – “Utopia cartii – despre scris si lectura”, cu prof. univ. dr. Constantin Dram, prof. Constantin Calin, lect. univ r. Adrian Jicu, iar prof. univ. dr. Catalin Turliuc a incântat asistenta cu un eseu despre patrie, patriotism si iubire de tara).

Au fost acordate, in acelasi cadru, diplome si medalii aniversare “Centrul Apostu – 25 de ani de la infiintare” unor personalitati ale vietii culturale si stiintifice, de pe cele doua maluri ale Prutului, prof.univ.dr.ing.Valentin Nedeff-rector al Universitatii “Vasile Alecsandri”, prof.univ.dr. Valeriu Dorogan, prorector al Universitatii Tehnice Chisinau, care, la rândul lui, a inmânat, din partea Senatului Universitatii din Moldova Medalia de Aur si Insigna de Onoare a Universitatii Centrului «Apostu »si directorului Geo Popa, precum si un medalion al poetului Mihai Eminescu, poetului Leo Butnaru, artistilor plastici Tudor Braga, Ion Zderciuc, Grigore Sultan, Leonid Popescu, Mihai Potîrniche, Mihai Brunea, Nicolae Anatol Rurac, Mihai Damian.



Dialogul, ca forma a artei

Aventura dialogului, ca forma a cunoasterii, a atins si vârfurile poeziei persane, cu un spectacol al cartii – ca spectacol al lumii, imaginat si realizat, pe scena Teatrului Municipal “Bacovia”, vineri seara, de Geo Popa. Poezia lui Omar Khayyam, interpretata in felul sau unic de actorul Geo Popa, muzica lui Amir Keidarkhodaee, inedita interpretare in persana a profesorului Ghiorghe Iorga, au intregit o seara magica.

In ultima zi, cu “Asta-i viata!” (autor Grigore Gonta) si “Dimitrie rupe tacerea” (roman scris de Val Manescu), in prezentarea poetului Dan Petrusca, pentru primul, Petre Cimpoesu si Adrian Jicu pentru debutul in proza al poetului Val Manescu, s-a incheiat rotund “Spectacolul cartii” propus si realizat de cel care, timp de 25 de ani a condus, cu profesionalism, cu daruire si dragoste pentru cultura Centrul International de Cultura si Arte “George Apostu”, neobositul om de cultura, promotor al dialogului artelor si creatorilor ei.

“Am sarbatorit impreuna, prieteni, colaboratori, artisti de mare talent, cu inima mare, fie ca sunt de pe un mal sau altul al Prutului, poeti si prozatori, profesori de la mari centre universitare, de la scoli si colegii bacauane, pe marele artist George Apostu, patronul nostru spiritual, cât si cei 25 de ani de frumoase impliniri ai Centrului International de Cultura si Arte “George Apostu”, o institutie care si-a pus pe blazon, inca de la inceput, credinta in mai bine, frumosul si adevarul. Le multumesc tuturor celor care au fost alaturi de noi, in aceste patru zile, memorabile pentru scurta noastra istorie”, a spus Geo Popa.

Au fost decernate Diploma si Medalia aniversare unor personalitati din domeniul educatiei si administratiei, directori de colegii si scoli din judetul Bacau, senatorului Dragos Luchian, deputatului Constantin Avram, primarilor Viorel Ilie (Moinesti), Stefan Silochi (Tg. Ocna).

Seara de gala. Punct si de la capat

Sâmbata seara a fost Seara de Gala. Oaspetii lui Geo Popa, ai Centrului “Apostu”, au fost invitati la un regal al muzicii, dar si la un moment solemn: Decernarea Marelui Premiu si Trofeul “George Apostu” pe anul 2015 dirijorului si muzicianului Ovidiu Balan, “Pentru activitatea prodigioasa, de inalt profesionalism, maiestrie si rafinament artistic la pupitrul Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacau, cât si pe marile scene ale lumii, pentru neobosita stradanie in promovarea imaginii Bacaului si a tinerilor artisti români in marele concert al lumii muzicale”.

Primit cu aplauze, maestrul Ovidiu Balan a spus: “Ma simt onorat. Intâi pentru ca am ocazia sa transmit felicitari Centrului International de Cultura si Arte “George Apostu” la implinirea a 25 de ani de la infiintare. In al doilea rând, din inima, dar si in numele intregii orchestre, sa-i adresez aceleasi calde felicitari si directorului acestei prestigioase institutii, domnului Geo Popa, care a ridicat din nimic acest centru si l-a ridicat la nivel de performanta. Nu-i putin lucru si nu a fost usor. Fac o profunda plecaciune celor care s-au gândit la mine, la activitatea mea. Cuvintele mele de multumire le transmit prin muzica, muzica a reusit si reuseste sa reuneasca spirite si oameni de pretutindeni, sperantele noastre de mai bine, de bucurie, de lumina si pace.”

Si a avut cuvântul muzica, un extraordinar concert simfonic, cu maestrul Ovidiu Balan la pupitru. Programul a debutat – cum se putea altfel – cu Simfonia nr. 5, partea I, de Ludwing van Beethoven, a continuat cu arii din opere celebre, interpretate de soprana Diana Bucur, iar la final Rapsodia nr. 1, in La major, de George Enescu.

[wonderplugin_gallery id=”368″]




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri

spot_img
Comandat de AUR Bacău, CMF 11240014
spot_img