19 ianuarie 2025

Marea majoritate a șomerilor au un nivel scăzut de educație

Ultima statistică privind studiile și pregătirea profesională pe care le au șomerii ne duce la o concluzie îngrijorătoare și anume aceea că marea majoritate dintre ei nu corespund nici pe departe cerințelor de pe piața muncii.

Mai mult decât atât, din datele furnizate de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), rezultă că de la un an la altul situația se tot înrăutățește, cel puțin pe segmentul șomerilor cu un nivel scăzut de educație și instrucție.



Astfel, dacă la finele lunii martie 2022, aceștia reprezentau 64,81 la sută din totalul celor aflați în căutarea unui loc de muncă, acum sunt în proporție de 71,13 la sută.

Concret, dintre aceștia unii au terminat doar învățământul primar, alții și-au finalizat numai studiile gimnaziale, iar restul au absolvit o școală profesională sau de arte și meserii. Cât despre șomerii analfabeți, aceștia sunt în proporție de 6,32 la sută față de 6,48 la sută câți erau la finele lunii martie 2022.

Alți 18,92 la sută (25,76 la sută erau la 31 martie 2022) dintre șomeri au terminat cursurile unui liceu sau ale unei școli postliceale, iar 3,63 la sută (2,95) au studii superioare. Această statistică explică și de ce foarte puține din locurile de muncă vacante se ocupă, oferta rămânând aproape neschimbată de la o lună la alta. Ba, chiar a mai crescut. În urmă cu o lună în județul Bacău erau disponibile, oficial, 1.250 posturi, iar acum sunt 1.313.

În urma evaluării pieței muncii locale și a structurii șomajului, AJOFM Bacău a identificat o serie de probleme destul de serioase. Legat de nivelul de pregătire profesională a șomerilor, a constatat că aceștia manifestă un interes scăzut pentru a participa la educație și formare continuă și că satisfacerea cererii de forță de muncă calificată în anumite sectoare, precum industria ușoară și construcțiile, este imposibilă.

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img