„Pentru un bucătar sfârșitul de an este foarte obositor dar și încununat de multe lucruri reușite” – ne-a declarat Aniela Zărnescu, bucătar specialist din municipiul Onești. „Bucătăria înseamnă totul! Eu am început de undeva de jos! Deodată aceasta mi-a plăcut foarte mult și am început să muncesc, să lupt! Bucătăria este frumoasă, dar și grea!
Totdeauna trebuie să faci ceva nou! Seriozitatea este cel mai important lucru în această meserie, de bucătar, în care facem lucruri frumoase pentru oameni frumoși!” Având mult har, Aniela Zărnescu pregătește la bucătărie multe rețete magice, dintre acestea „somon imperial cu fructe de mare” și „vită cu hribi” sunt cele pe care le face cu mult drag și cu o mare pasiune și mult talent. Pentru a lăsa loc și la alte bunătăți ea ne-a vorbit despre „masa de Crăciun” și de preparatele ce ne pot îmbia la această sărbătoare:
„De obicei, masa de Crăciun este încărcată cu preparate tradiționale, cu nelipsitele sărmăluțe, cu piftie și cu platouri cu șoric, tobă, caltaboș. De asemenea, se servesc și preparate specifice zonei – tochitură moldovenească, friptură, cârnați afumați. La restaurante mai servim «purceluș de lapte» la cuptor cu diferite garnituri și nu lipsesc nici prăjiturile de casă. Și pentru că masa de Crăciun este mai greoaie, la Revelion bucătarii fac un meniu mai deosebit.
Aici sugerăm peștele, diferite salate, antreu, carnea de porc este înlocuită cu carnea de vită, de curcan sau rață iar desertul trebuie să fie unul pe măsură, cu torturi răcoritoare, cu prăjituri făcute altfel (bazate pe fructe de pădure), cu mousse-uri ușoare, creme aerate, ceșcuțe de ciocolată și altele ce arată imaginația bucătarului.
În general, de Revelion românii vor meniuri sofisticate, alese din bucătăria internațională. Sunt persoane ce preferă fructele de mare, homarii, carnea de vânat (de căprioară sau de mistreț). Peștele este nelipsit de pe masa de Revelion, o superstiție spunând că acest aliment aduce noroc în anul care vine!”
În pragul sărbătorilor de iarnă Aniela Zărnescu ne-a împărtășit și o rețetă bună de cozonac, la care ne sunt necesare pentru un kilogram de făină, 500 ml lapte, 200 gr.zahăr, o lingură de sare, două plicuri de drojdie uscată, o jumătate de pachet de unt (cu 80 la sută grăsime), 3 ouă întregi și 5 gălbenușuri, plus mirodeniile pe care fiecare gospodină vrea să le pună. Făina este cernută, se opărește cu 150 ml lapte și se amestecă drojdia cu făina. Diferența de lapte se amestecă cu zahăr, sare, cu untul și cu ouăle și se aduc la o temperatură medie, să fie călduță, cum spunem noi, bucătarii «ca apa în pârâu». Se adaugă toată compoziția aceasta încorporând-o ușor. Pentru frământat se mai folosesc 100 mililitri de ulei și se lasă la crescut și la dospit”.
Aniela Zărnescu este unul dintre bucătarii ce au dat curs unei provocări, ce „s-a născut” la Buzău, unde a fost organizată o acțiune „O masă caldă pentru semenii noștri!” Aceasta a avut loc la începutul lunii octombrie la inițiativa bucătarului Cristi Dobre, la o braserie din Buzău, unde un număr de 10 bucătari au pregătit pentru 35 de copii!
„Au fost foarte multe emoții dar mai mult decât orice ne-a bucurat ceea ce ne-au dăruit copiii – lacrimi și zâmbete!”, ne-a mărturisit Aniela Zărnescu. Provocarea a rămas deschisă și la începutul lunii noiembrie a fost coordonatoare pentru acțiunea de la Onești a campaniei „O masă caldă pentru semenii noștri”, unde în jur de 100 de copii ce provin din familii cu posibilități materiale reduse, persoane asistate social și oameni ai străzii din Onești și din Dărmănești s-au bucurat de o masă caldă. „Acestea sunt momente unice și atunci când ești implicat direct înseamnă că totul a depins de tine și toți au așteptat ceva de la tine! Să dea Dumnezeu să putem face în fiecare an un asemenea eveniment, să aducem un strop de speranță celor care au nevoie”, ne-a mai mărturisit Aniela Zărnescu.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.