23 decembrie 2024

Marea disperare, decesele sunt în scădere

Conform ultimului comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică, nr. 151/11 iunie 2020, “…Numărul deceselor înregistrate în luna aprilie 2020 a fost de 21.812, cu 779 decese mai puţine decât în luna martie 2020,… În luna aprilie 2020, două treimi din totalul numărului de decese s-au înregistrat pentru persoanele cu vârstă de cel puţin 70 ani: 9.165 decese reprezentând 42,0% din total s-au înregistrat la grupele de vârstă 80 ani şi peste, 5.324 decese reprezentând 24,4% au revenit celor de 70-79 ani şi 4.194 decese (19,2%) persoanelor în vârstă de 60-69 ani.

Firesc, la polul opus, cele mai puţine decese au fost înregistrate la grupele de vârstă 5-19 de ani (48 decese), 20-29 ani (85 decese) și 0-4 ani (115 decese).” Trendul este descrescător dacă e să analizăm anteriorul comunicat de presă al I.N.S. din 11 mai 2020 după care; „ Numărul persoanelor care au decedat în luna martie 2020 a fost cu 298 mai mic faţă de luna martie 2019 și cu 411 mai mic în luna februarie 2020 faţă de luna februarie 2019.“ Asta ar trebui să fie o veste bună dar în media nu se reflectă nimic. Ba dimpotrivă. Ni se flutură în faţa ochilor o nouă posibilă stare de urgenţă.



La sfârşitul săptămânii trecute, Nelu Tataru a declarat la o televiziune de ştiri ca ar putea sa urmeze o dublare si chiar o triplare a numarului de cazuri de infectări raportate zilnic. Trebuie să-l credem, pentru că se poate întâmpla şi asta, având în vedere că guvernul poate majora ori nu numărul de teste, ori îţi dă bani să stai acasă. Coincidenţă, ori nu, tot pe data de 11 iunie 2020 se publică în M.Oficial, “Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1069/2020 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 414/2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situaţia de urgenţă de sănătate publică , determinată de infecţia cu COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei”. În esenţă, susnumitul ordin spune cam aşa;

“1 În funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice şi confirmarea a mai mult de trei cazuri de infecţie cu noul coronavirus, cu legătură epidemiologică între ele, în aceeaşi comunitate, se poate decide declararea carantinei într-o comunitate. Carantinarea unei comunităţi reprezintă izolarea unei zone perfect delimitate (clădire, localitate, zonă geografică) pentru care se dispune interzicerea intrării şi ieşirii din zonă conform legii.

2 Persoanele carantinate în comunitate în condiţiile alin. (1) beneficiază de concedii şi indemnizaţii pentru carantină, în condiţiile legii, pentru toată perioada în care au fost carantinate. Pentru a beneficia de concediu şi indemnizaţie de carantină vor completa şi vor transmite doar medicului de familie, pe suport hârtie sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, o declaraţie pe propria răspundere, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 6 care face parte integrantă din prezentul ordin.

(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) nu se va mai elibera aviz epidemiologic sau orice alt document justificativ de către direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti.”

Să ne imaginăm o familie nu neapărat de romi, dar o comunitate foarte săracă, pentru care hrana e mai importantă decât lipsa de mişcare. Sigur va apela la acest ordin care are şi o anexă pentru simplificarea procedurii şi care arată aşa.

” (Anexa nr. 6 la Ordinul nr. 414/2020)

DECLARAŢIE

Subsemnatul(a), ……………………………………., legitimat(ă) cu C.I./B.I. seria …… nr. ……………., CNP: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, domiciliat(ă) în ………………………………………………, prin prezenta declar pe propria răspundere că m-am carantinat la următoarea adresă …………………………………………………………., reprezentând locaţia declarată, ca urmare a instituirii măsurii de carantină, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, asupra:
a) clădirii situate în …………………………………………..;
b) localităţii ………………………………………………….;
c) zonelor geografice …………………………………………………., de la data de ………………… până la data de ………………… .
Declar că am luat cunoştinţă de prevederile art. 326 din Codul penal cu privire la „Falsul în declaraţii”.

Numele şi prenumele ……………………… Am ataşat prezentei:
Nr. de telefon: ………………
Data: ………………………. |_| Copie C.I./B.I.
Semnătura: ………………….”

Această declaraţie aduce bani declaranţilor. Statistic ei se încadrează în ceea ce oficialii noştri numesc “creşterea numărului de cazuri” Care creştere motivează luarea unor măsuri mai dure, ori relaxarea lor.

Maria Van Kerkhove, epidemiolog OMS, într-o conferință de presă, declara acum câteva săptămâni în urmă că, dacă se va dovedi că nu asimptomaticii sunt factori principali de transmitere a coronavirusului, implicațiile asupra politicilor de sănătate ar putea fi imense.

Van Kerkhove a subliniat însă că nu înseamnă că asimptomaticii sau presimptomaticii nu pot răspândi deloc virusul, ci doar că aceste cazuri sunt rare. Să înţelegem de aici că OMS nu ştie exact cum se manifestă transmiterea noii gripe?

Ori, după isteria creată, nu poate recunoaşte că a greşit/exagerat, mai ales cu măsura interzicerii autopsierii celor decedaţi ce contactaseră virusul şi recomandarea ca toţi cei decedaţi urmare a altor boli, dar care au fost infectaţi covid, să fie declaraţi decedaţi ca urmare a infectării? Evenimentele sunt, cum spun juriştii, la apreciere….

Depinde de perspectivă. Cert e că acum politicienii au o nouă jucărie pe care o experimentează/valorifică în detrimentul propriilor cetăţeni.

Jr. Adrian M.Ionescu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img