28 decembrie 2024

Manuscris personal donat Bibliotecii „Rosetti” din Onești de Acad. Mihai Cimpoi

Patrimoniul Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” din Onești s-a îmbogățit, zilele trecute, cu o donație făcută de academicianul moldovean Mihai Cimpoi și care este o lucrare a sa – manuscrisul planului de studiu intitulat „Vasile Alecsandri și Basarabia”. Mihai Cimpoi a fost oaspete al municipiului Onești cu ocazia celei de a VIII-a ediție a Reuniunilor culturale „Alecsandriada”, concepute și organizate de Societatea Cultural-Științifică „Vasile Alecsandri” din Bacău, împreună cu mai mulți parteneri, între care Primăria, Consiliul Local și Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” Onești și Filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor din România. 

Suita de „Cântece din Basarabia”, culeasă de Vasile Alecsandri din folclorul basarabean, cuprinde 15 „cântice”, la care Mihai Cimpoi vede alăturată, ca făcând referire tot la zona din stânga Prutului, și poezia „Prutul” a marelui nostru scriitor, publicată în volumul „Doine și Lăcrămioare” în 1866. „Cânticele” au fost incluse în ediția din 1868, dar nu au mai apărut și în edițiile postbelice, din motivele politice cunoscute. Academicianul ne amintește că aceste cântece au fost recuperate și publicate abia în al doilea volum al „Operelor Fundamentale” ale lui Alecsandri, coordonată de academicianul Eugen Simion, în 2019.



Când și cum ori fi fost culese de Vasile Alecsandri cânticele– a opinat acad. Mihai Cimpoi chiar la Reuniunea culturală de la Onești – este în continuare un subiect de cercetat. O spune și în finalul „planului său de studiu” și lasă tema de cercetare ca o sugestie pentru generațiile viitoare, cu „indicațiile” cuprinse deja în „planul de studiu”.

Academicianul Mihai Cimpoi este cunoscut ca om de cultură, critic și istoric literar, eminescolog, redactor literar și eseist din Republica Moldova. Este autor a peste 60 de studii și eseuri monografice, a peste 3.000 de studii și articole apărute în publicațiile literare din spațiul românesc și de peste hotare, dar și a peste 200 de studii de prezentare a literaturii române – apărute în Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Turcia, Grecia, Rusia, Letonia, Lituania, Ucraina ș.a. Este membru de onoare al Academiei Române (din 1991) și membru titular al Academiei de Științe a Moldovei (din 1992). Mihai Cimpoi este autorul operelor „O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia” (în mai multe ediții) și „Mihai Eminescu. Dicționar Enciclopedic” și este autorul și realizatorul proiectului de durată „Congresul Mondial al Eminescologilor”, lansat în 2012.

 

Studiul „Vasile Alecsandri și Basarabia” se află, acum, în colecțiile bibliotecii oneștene și poate fi consultat de oricine, oricând.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img