9 ianuarie 2025

Manuela Bârzu – campioana Jandarmeriei Bacau

Tânara jandarmerita este una dintre cele mai pretioase sportive ale loturilor de judo, lupte libere si, mai nou, de unifight. Este vicecampioana mondiala la unifight si antrenor pentru copiii care au inteles ca sportul ii formeaza ca oameni.

Subofiter la Inspectoratul Judetean de Jandarmi Bacau din anul 2007, Manuela Bârzu (28 ani) face fata cu brio atât misiunilor de la serviciu cât si celor de pe tatami. Avea doar 22 de ani când s-a inscris in cursa pentru uniforma militara. I-a placut aceasta meserie de mica. Impunea respect si acest lucru isi dorea si ea. Recunoaste, in schimb, ca sportul pe care il practica de multi ani a ajutat-o sa patrunda in aceasta lume si pentru asta nu poate decât sa-i multumeasca tatalui sau pentru ca a inscris-o la cursuri de autoaparare. „Ieseam cu sora mea afara, in cartier si ne luam la harta cu baietii. Atunci tata a decis sa ne inscrie la karate ca sa putem sa ne aparam pe strada. Nu stia el care este diferenta intre sporturile acestea si de fapt ne-a inscris la judo”, povesteste Manuela.



A fost prima femeie de la interventii

Când s-a prezentat la unitatea de jandarmi din Bacau si-ar fi dorit sa lucreze la compartimentul de paza instante, insa pregatirea fizica pe care o avea o recomanda mai mult pentru Detasamentul de Interventie, mai ales ca era nevoie si de o prezenta feminina la anumite misiuni. A fost prima jandarmerita care a participat la interventii. A mers la misiuni dificile, a facut si face parte din patrulele de ordine publica pe care le vedem prin oras, a participat la inundatiile din 2008 si 2010. „In Detasament nu se face diferenta ca esti femeie. Sunt aceleasi standarde pentru toti membrii. Misiunile la inundatii pot sa spun ca au fost cele mai dificile. Aveam responsabilitatea de a salva oamenii, trebuia sa-i convingem sa-si paraseasca casele, dar nu acceptau sa plece decât cu purcelul, catelul sau gaina. Le-am salvat pe toate. Au fost misiuni care s-au prelungit de la 24 la 48 de ore. Adrenalina era la cote maxime si, practic, simteam oboseala abia când ajungeam acasa”, mai spune jandarmerita. Acum nu mai este singura fata de la interventii, pentru ca intre timp i s-au mai alaturat alte doua colege dar a devenit si instructor.

Jandarm si judoka

Odata ce a imbracat uniforma militara, Manuela nu a renuntat nici la chimonoul de judoka. Ba din contra, s-a orientat si catre lupte libere si unfight, acesta din urma fiind un sport mai nou pentru români. A facut parte din loturile nationale ale acestor sporturi si a fost colega cu Alina Dumitru si Corina Caprioriu. De-a lungul anilor a participat la zeci de concursuri si acum are acasa 74 de medalii, majoritatea de aur. Ultimele doua le-a obtinut pentru Jandarmeria Româna la competitia de unifight, din aprilie, care a avut loc in Bacau. Cel mai important titlu este cel de vicecampioana mondiala la unifight, dar are multe titluri nationale. Tot ce stie despre acest sport le transmite acum copiilor pe care-i antreneaza in cadrul Clubului Sportiv Bronx Bacau. „Sunt copii de la clasele IV-IX si sunt foarte bucuroasa ca avem rezultate. Acum ma pot lauda si cu medaliile câstigate de elevii mei. Ideal este sa incepi de la 3 – 5 ani si vrem sa facem o grupa de copii cu aceste vârste. Un sport te disciplineaza si te face sa fii indepedent. Si mai sunt si alte beneficii. Eu m-am plimbat prin multe tari datorita sportului. Altfel nu stiu daca as fi avut ocazia”, a mai spus Manuela. Pregatirile se fac intr-o sala din satul Trebes, comuna Margineni. Merg cu microbuzul pâna acolo pentru ca nu s-a gasit o sala in oras. Cu totii fac acest efort pentru a straluci pe podium.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img