Ma intreb foarte serios daca n-ar trebui sa renunt la televizor. Ceea ce vad pe posturile nationale autointitulate “de stiri” ma dezamageste si, adesea, ma enerveaza. A devenit o practica, pentru moderatori, sa bata apa in piua fara sa ne spuna nimic nou, nimic relevant, nimic din care sa invatam ceva.
Prind un subiect, de obicei un eveniment – adica o arestare, o sinucidere, un viol, un accident etc.- si incep sa-l comenteze: cum ar fi fost daca era altfel, de ce nu e altfel, ce spune mama, ce spune tata, ce spun vecinii, era om de treaba, nu era, cine i-a adus pijamale si portocale la puscarie si o tin asa, langa, o saptamâna.
Invita ziaristi, parlamentari, psihologi, sindicalisti cu veleitati de analisti, intâi pe cei mai cunoscuti, abonati la postul respectiv seara de seara, apoi tot mai obscuri pe masura ce se indeparteaza de eveniment.
Privesti socat cum apar, in platou, numerologi, vrajitoare, etnologi etc. Nu stiu daca de vina e lipsa de inteligenta a celor care coordoneaza programele sau superficialitatea lor, fuga dupa audienta, dar nici nu ma intereseaza asta. Eu, consumatorul, nu vreau decât sa primesc informatii corecte si sa beneficiez de dezbateri din care sa invat ceva.
Sigur ca exista teme care merita analizate, deslusite, dar vreau sa aud explicatii din partea specialistilor in domeniu, nu din partea a tot felul de “tate” politice care isi dau cu parearea ca sa nu le uite lumea. Si mai vreau ca moderatorul sa se pregateasca inainte de emisiune si sa nu se faca de râs atunci când pune intrebari unui ins avizat, fie el academician, fost ministru sau director de companie.
Nu poti sa vorbesti despre pensii când nu ai nicio idee despre modul in care functioneaza sistemul de pensii sau despre sanatate când nu stii ce acopera asigurarile si ce programe nationale sunt in derulare. Emisiuni de stiri? Nu avem asa ceva.
Avem, in schimb, posturi blocate pe teme politice, decise de finantator: Basescu-Isaura, Ponta-Dragnea etc. Aceleasi, zi de zi, saptamâna de saptamâna. Care este, in aceste cazuri, “interesul legitim”? Ce beneficiu are cetateanul?
Niciunul, dar nici nu se urmareste asa ceva. Incercarea de a-i manipula pe consumatorii de media, care devin din patru in patru ani alegatori, e evidenta. Picatura cu picatura, li se inoculeaza convingeri si optiuni. Si daca nu vizeaza atacarea adversarilor politici, ci un viol sau o crima, scopul e acelasi: sa-l tina lipit de televizor pe român si sa-l dezvete sa gândeasca.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.