25 decembrie 2024

Manifestările Bac Fest s-au încheiat, duminică, la Onești

Ediția 2024 a „Bac Fest. Festivalul Național George Bacovia”, organizată de Biblioteca Județeană „Costache Sturdza”, s-a încheiat, duminică, 22 septembrie, la cea mai modernă bibliotecă din România, Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Onești, cu prezentarea monumentalei lucrări „Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2024)”, apărută la Editura „Enciclopedic Gold” și Editura Academiei Oamenilor de Știință din România, București, 2022. Lucrarea a fost realizată de opt profesori universitari și cercetători din Arad, București, Chișinău, Constanța, Iași, Oradea și Sibiu, sub coordonarea prof. univ. dr. Ion I, Solcanu, a fost laureată cu Marele Premiu „Comandor Virgil Alexandru Dragalina” al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” și tipărită în condiții grafice deosebite la Magic Print Onești. 

Manifestarea de la Onești a fost deschisă de directorul Bibliotecii „Radu Rosetti”, Ionuț Tenie. Tot la deschidere, Imnul de Stat, Imnul Eroilor și un marș au fost interpretate de Muzica Militară a Garnizoanei Bacău, iar la final a avut loc superbul spectacol „România. 100 de minute” al Grupului revivalist „Trei Parale”, alcătuit din patru tineri bucureșteni atrași de muzica tradițională specifică spațiului carpatic, al căror repertoriu este bazat pe o amplă cercetare etnomuzicală, și care abordează genuri muzicale variate și reinterpretate.



 

Enciclopedia a fost prezentată de Vasile Ciobanu – coautor, cercet. şt. I la Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu al Academiei Române, de istoricul prof. dr. Corneliu Stoica, de dr. Alin Popa – directorul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, de prof. dr. Bogdan Romandaș – care a reprezentat tipografia și editura Magic Print din Onești și de prof. Ionuț Munteanu – managerul Asociației Unlimited Connections, care a sponsorizat lucrarea prin contribuția companiei Dedeman, asociație care a ridicat și Ansamblul monumental „România biruitoare” din Bacău, a cărui imagine apare pe coperta a patra a Enciclopediei.

Viceprimarul cu atribuții de primar al municipiului Onești, Adrian Jilcu, a salutat manifestarea, al cărei moderator a fost directorul Bibliotecii Județene „Costache Sturza” din Bacău, Adrian Jicu.

Între participanții la eveniment s-au aflat generalul (rtr) Vasile Jenică Apostol, președintele Filialei Bacău Cultul Eroilor – Dănuț Voicu, președinta Fundației „G. Călinescu” din Onești – prof. dr. Emilia Boghiu, directoarea Arhivelor Statului Bacău – Mihaela Chelaru, chestorul (r) Vasile Oprișan, prof. Vilică Munteanu și maximafilistul și cercetătorul istoriei băcăuane Mihai Ceucă.

Enciclopedia prezentată adună, în peste 1.600 de pagini, materiale reprezentative pentru ceea ce a însemnat Primul Război Mondial și înfăptuirea Marii Uniri, publicate în perioada 2014-2020. Cartea cuprinde, între altele, trei studii introductive și este împărțită în trei părți: partea I – „Primul Război Mondial (bibliografie)”, partea a II-a „Țara mea. 100 de ani (manifestări științifice)” și partea a III-a – „Monumente și însemne comemorative”. În carte apar 8.958 de titluri și date despre 659 de evenimente, 717 obiecte omagiale/comemorative și este, astfel, un important instrument de lucru.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img