12 ianuarie 2025

Manifestări dedicate Zilei Eroilor 2024, în Bacău

Ziua Eroilor, înscrisă în calendar în fiecare an odată cu Ziua Înălțării Domnului, a fost marcată în Bacău timp de două zile – în avans, pe 12 iunie, de Filiala Județeană „Colonel Corneliu Chirieș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, prin simpozionul cu tema „Ziua Eroilor – Sărbătoare Națională”, organizat la Cercul Militar, iar pe 13 iunie cu manifestări la Monumentele Eroilor din Cimitirul Eternitatea și din Cimitirul Eroilor.

 



Pe 13 iunie, la Monumentul Eroilor din Cimitirul Central a avut loc un ceremonial la care au participat militari de la mai multe unități militare băcăuane, reprezentanți ai autorităților locale și ai unor asociații și organizații civile. Au fost prezenți subprefectul Gabriel Lupu, vicepreședintele Consiliului Județean Constantin Scripăț și viceprimarul Liviu Miroșeanu. Alături de cei prezenți au venit și un grup de elevi care purtau uniforme specifice Armatei Române din Primul Război Mondial, organizați, prin Asociația Tradiții Militare Românești din Bacău, de mr. (r) Gicu Moraru.

Manifestarea a început cu intonarea Imnului de Stat și cu o scurtă slujbă religioasă. După care comandantul Garnizoanei Bacău, comandor Ciprian Marin, a transmis mesajul șefului Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, iar președintele Filialei Județene Cultul Eroilor, Dănuț Voicu, a vorbit despre importanța și semnificația Zilei Eroilor.

Al doilea moment cu astfel de semnificații a avut loc la Monumentul Eroilor băcăuani căzuți la Revoluția din 1989, iar un ceremonial dedicat Zilei Eroilor a avut loc și la Monumentul din Cimitirul Eroilor din Bacău, unde au venit zeci de elevi și profesori de la unele colegii naționale și școli gimnaziale din Bacău, dar și reprezentanți ai Filialei Județene Cultul Eroilor, ai Asociației Tradiții Militare Românești și ai Asociației Profesorilor de Religie. Elevii au susținut un program artistic cu poezii și scenete cu iz patriotic, iar despre semnificația Zilei Eroilor au vorbit col. (rtr) Stelian Cojocaru – președintele Asociației Tradiții Militare Românești și Dănuț Voicu.

La final, la monumentele unde au avut loc ceremonialuri au fost depuse coroane de flori. În Cimitirul Eroilor, elevii au legat la crucile militarilor înhumați panglici tricolore și au aprins mici candele.

Cu o zi înainte, la Cercul Militar din Bacău a avut loc un simpozion dedicat Zilei Eroilor, organizat de Filiala Județeană Cultul Eroilor, în parteneriat cu Consiliul Județean, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” și Filiala Bacău a Muzeului Național „Regele Ferdinand I”. La simpozion a fost prezent și prefectul Claudiu Ilișanu, dar și reprezentanți ai unor asociații și organizații ale militarilor în rezervă și în retragere, militari activi și reprezentanți ai unor instituții și organizații civile Simpozionul a fost deschis cu o alocuțiune susținută de președintele Filialei Județene Cultul Eroilor, Dănuț Voicu, urmată de alocuțiunile „Sacrificiul grănicerilor în bătălia de la Oituz, 1917”, susținută de gl. (rtr) conf. univ. dr. Vasile-Jenică Apostol, „Smaranda Brăescu, eroina fără cruce” susținută de prof. Mihaela Băițan, directoarea Filialei Bacău a Muzeului Militar „Regele Ferdinand I” și „Bacău – tărâm al Eroilor”, prezentată de dr. Alin-Sebastian Popa, managerul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”.

Între alocuțiuni au fost recitaluri tematice prezentate de actorii Eliza Noemi-Judeu și Valentin Braniște, de la Teatrul Bacovia.

La final, Muzica Militară a Bazei Aeriene 95 Aeriană Bacău a susținut un scurt program de imnuri, marșuri și cântece patriotice.

Tot cu acest prilej, în holul Cercului Militar a fost deschisă o expoziție statică în care au fost etalate medalii din colecția Vilică Munteanu.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img