În cadrul Proiectului de Promovare a Potentialului Turistic al municipiului Moinesti, în fiecare toamna au loc aici trei evenimente care dau masura valorilor culturale locale si certifica atasamentul moinestenilor pentru acestea.
Astfel, simpozionul „Oameni si locuri”, expozitiile anuale „Ancestral si actual pe plaiurile Moinestiului” si „Mâini de aur” (cu obiecte de creatie populara) au dat un contur clar valentelor culturale promovate in „orasul petrolului”.
Grupate sub genericul „Aurul Negru-Traditie si continuitate în Moinesti”, aceste manifestari ce au ajuns la editia a IV-a au oferit prilejul de a fi prezentat publicului un istoric detaliat si ilustrat cu fotografii de arhiva al exploatarii petrolului pe aceste meleaguri, multe dintre acestea inedite.
Mai mult, la eveniment au participat si ingineri petrolisti cu vechi state de serviciu, deveniti profesori, oameni care au stiut sa capteze atentia publicului povestind întâmplari de mare impact si primind, în schimb, diplome si medalii din partea municipalitatii. Expozitia anuala de arta fotografica si video „Ancestral si actual pe plaiurile Moinestiului”, ajunsa tot la cea de-a patra editie, a constituit un extraordinar schimb de experiente si de cunostinte între generatii.
Manifestarea a fost organizata în parteneriat cu Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau si Liceul Teoretic „Spiru Haret” si a beneficiat de prezenta extraordinara a unei doamne profesor în vârsta de 98 de ani. Aceasta a împartasit tuturor, din memoria ei prodigioasa, marturii despre portul popular, obiceiuri locale, organizarea casei si a obstii în perioada interbelica. Au fost prezentate 7 expuneri, de catre conf. univ. dr. Ecaterina Cretu, conf. univ. dr. Ioan Danila, profesor pensionar Letitia Leonte si de prof. Maria Trifonescu, Cristina Popescu, Anisoara Rusu, Ana Busila, precum si de expertul in comunicare Viorel Florin Costea, fiecare dintre acestea fiind ilustrate cu prezentari foto-video multimedia.
Inedita manifestare Expozitia anuala de creatie populara „Mâini de Aur” a prilejuit prezentarea a nenumarate exponate, in marea lor majoritate executate de catre artizani locali, mesteri populari daruiti cu har si talent, adevarati pastratori ai tezaurului artei populare autentice: tesatori si împletitori, olari, creatori de costume, ii, brâie, ilice si opinci, ceratori de instrumente muzicale – naiuri, fluiere si aranjamente decorative. În deschidere, a fost organizat un adevarat spectacol de muzica si dansuri populare de catre copiii de la Gradinita „Cheita de Aur”, Scoala Gimnaziala „Tristan Tzara” si Clubul Elevilor din municipiul Moinesti.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.