22 octombrie 2024
ActualitateMandria de a fi student

Mandria de a fi student

Astazi este o zi importanta pentru studenti, pentru profesori si pentru absolventi, poate pentru intreg orasul sau intreaga tara. E Ziua Internationala a Studentilor. Aceasta zi se sarbatoreste din anul 1941, cand dupa miscarile studentilor din Praga din anii „40, a fost creat Consiliul International al Studentilor, iar ziua de 17 noiembrie a fost declarata oficial Ziua Internationala a Studentilor.
In lume exista astazi peste 18.000 de universitati. In Romania aproape 90 de universitati isi sarbatoresc studentii. Este un bun prilej de a afla raspunsuri la unele intrebari cum ar fi, de exemplu, ace face Romania pentru studenti?”, ace face Bacaul pentru studenti?”, ace fac universitatile pentru studenti?”, ace fac studentii pentru ei insisi?”.
La una dintre intrebari as putea raspunde si eu fara ezitare, chiar cu oarecare satisfactie. Universitatea aGeorge Bacovia”, acolo unde sunt profesor, a confirmat in cei 16 ani de invatamant academic si prin cele 13 promotii de absolventi ca valorile sale sunt vizibile: are peste 4.000 absolventi cu diploma de licenta, peste 1200 absolventi de masterat, in ultimii patru ani si-a dublat numarul specializarilor, are profesori recunoscuti pe plan national si international, distinsi cu Premiul Academiei Romane, cu Medalii de Aur la Bruxelles, Geneva, Seoul si Beijing, conducatori de doctorate. Universitatea este prezenta la importante manifestari stiintifice internationale, are proiecte de cercetare- dezvoltare si ceea ce este la fel de important este mereu prezenta aici in orasul lui Bacovia. Unii dintre absolventi sunt astazi cadre didactice ale universitatii, doctori in stiinte sau doctoranzi, manageri ai unor importante companii din Bacau si din tara. Conditiile de studiu oferite studentilor nostri sunt la standarde ridicate, astfel incat viata stundentesca sa fie traita cu adevarat. Cand spun asta ma refer la studentia afata in fata” cu profesorul, afata in fata” cu colegul de grupa si nu la studentia aprin corespondenta”, prea des practicata in Romania pentru obtinerea unei diplome, care se dovedeste a fi inutila in fata unui angajator exigent. Ceea ce mi se pare grav, este ca suntem prea saraci ca sa facem risipa de diplome, de bani si de 3-5 ani din viata. Uneori nu societatea sau sistemul sunt de vina ca posesorii de diplome nu-si gasesc locul de munca pe masura nivelului lor de pregatire, ci absolventul, care a ales calea cea mai usoara de a obtine aceasta diploma. Viata studenteasca adevarata este legata de universitate, de viata de dupa scoala. In scoala ti se preda o lectie si apoi ti se da un test. In viata ti se da un test prin care ti se preda o lectie. Uneori lectia vietii e dura.
Imi vin in minte astazi lucruri minunate petrecute impreuna cu studentii, de-a lungul timpului, la Universitatea aGeorge Bacovia” dincolo de amfiteatre sau laboratoare: piatra de temelie pentru cladirea universitatii, primul curs festiv, Zilele Universitatii, revederea primei promotii dupa zece ani, concertele Filarmonicii dedicate studentilor si profesorilor, sarbatorirea profesorilor, sarbatoarea familiilor de studenti, intrecerile sportive, prima carte a unui student, vizitele unor personalitati, primul profesor al nostru distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al unei universitati din Chisinau sau primul Doctor Honoris Causa al Universitatii aGeorge Bacovia”, prima expozitie de carte universitara, primele premii obtinute de studentii nostri la manifestari stiintifice nationale etc.
Ma bucur ca sarbatoarea de astazi va fi traita intr-un mod deosebit la universitatea noastra. Va fi aZiua portilor deschise”, Sarbatoarea Alumni, Expozitia aCarti pentru voi”. La ora 12 fix studentii vor planta trandafiri pentru aParcul trandafirilor UGB”. Cred ca studentii care isi serbeaza ziua de nastere astazi vor avea parte de o surpriza. Poate vom afla si despre alte surprize. Studentia este, sau ar trebui sa fie, cea mai frumoasa si importanta etapa din viata unui om. Studentii sunt ca albinele care, asa cum spunea George Calinescu, astrang miere in fagurii lor, fara a se astepta ca lumea sa le priveasca si sa le aplaude”. Frumoasa studentia, frumosi studentii! Gaudeamus Igitur!Prof.univ.dr. Viorica Paraschivescu





spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img