11 decembrie 2024

Manastirea din Rachitoasa a fost renovata cu fonduri europene

Monument de categorie A, de interes national, Manastirea „Adormirea Maicii Domnului” Rachitoasa a fost construita in 1697 de catre Ilie Enache si sotia sa Tofana. Istoria manastirii a fost una zdruncinata pentru ca in 1872 a fost transformata in azil pentru leprosi, dupa care a devenit camin de batrâni. Si-a recapatat statutul in 1993, iar din 2005 s-a refacut acolo viata monahala.

Printr-un program cu fonduri europene in valoare totala de 28.921.431,60 de lei, in perioada aprilie 2014 – decembrie 2015 s-a derulat un proiect ce a avut ca obiectiv dezvoltarea si promovarea turismului cultural si religios la Ansamblul de Monumente Istorice din zona Moldovei si, in special, a manastirii Rachitoasa.



Prin activitatile principale ale proiectului s-au realizat restaurarea, consolidarea, protectia si conservarea cladirilor de patrimoniu, investitii de baza la ansamblul arhitectural manastiresc (cele cinci pavilioane, paraclis, turnuri si ziduri biserica, clopotnita), restaurarea picturilor interioare, a frescelor si a picturilor murale exterioare, modernizarea utilitatilor (energie electrica, alimentare cu apa si canalizare), imbunatatirea cailor de acces si parcare, iluminat interior si exterior, amenajari peisagistice pentru punerea in valoare a obiectivului turistic, precum si crearea a doua noi locuri de munca: ghid turistic, respectiv lucrator administrativ.

Cu ocazia finalizarii acestui proiect, Manastirea „Adormirea Maicii Domnului” Rachitoasa a organizat miercuri, 23 decembrie, de la ora 11.00 o conferinta de presa, la care au luat parte mai multe fete bisericesti, primarul comunei si directorul liceului din localitate. Beneficiile vor fi pentru toata zona, turismul la manastire atragând dupa sine dezvoltarea infrastructurii comunei Rachitoasa si aparitia unor pensiuni.

„Aceasta este o manastire care are tot ce este necesar pentru a promova turismul, ceea ce este extraordinar pentru zona asta de sud-est a judetului, pentru ca nu avem alte mijloace de a ne dezvolta”, a spus prof. Aurora Milea, directoarea Liceului Tehnologic din Rachitoasa. „Este un obiectiv care practic si-a recapatat identitatea. In perioada urmatoare ne vom ocupa de asfaltarea drumului pâna la manastire.

Puteam realiza acest lucru si pâna acum, dar nu am facut-o din cauza lucrarilor care ar fi afectat structura drumului. Acum fiind obiectivul realizat, probabil ca in primavara, vom avea drumul asfaltat”, a declarat primarul comunei, Ovidiu-Adrian Ivanciu.

Aceasta manastire este singura din zona construita in secolul XVII, care are o istorie si care s-a restaurat integral.

„Suntem bucurosi ca am reusit sa restauram acest Ansamblu si ca astfel vom intra in circuitul turistic. Acest asezamânt este incarcat de istorie, practic cei ce vor veni aici vor simti ca vor calatori in timp. Oaspetii nostri vor vedea ce au facut inaintasii nostri si vor gasi aici un loc de rugaciune, un loc in care sa se linisteasca sufleteste dar si trupeste.”
Pr. Adrian Bolin, Manastirea Rachitoasa



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -