9 octombrie 2024
EvenimentMănăstirea Cașin: Un nou monument închinat eroilor neamului

Mănăstirea Cașin: Un nou monument închinat eroilor neamului

În comuna Mănăstirea Cașin a fost dezvelit, duminică după-amiază, 29 iulie, un monument închinat eroilor neamului care și-au jertfit viața în Războiul de Independență, în Primul Război Mondial și în cel de Al Doilea Război Mondial. Valea Cașinului a fost, în Primul Război Mondial teatrul de luptă care a deschis – spun istoricii – poarta spre România Mare.

La evenimentul care a adunat o mulțime de săteni au venit și președintele Consiliului Județean, Sorin Brașoveanu, trei vicepreședinți ai Filialei Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – col. (retr.) Mihai Purcaru, col. (rez) Vasile Ilie și prof. Constantin Dospinescu, mr. (rez.) Gicu Moraru – președintele Subfilialei Mănăstirea Cașin a Filialei județene a Asociației Naționale Cultul Eroilor, primarul Gabriel Apreotesei, gen. (retr.) Vasile Apostol, comandantul Garnizoanei Bacău, mr. Cristian Breahnă, și istoricul Vilică Munteanu.



La manifestare au participat plutoane de militari ai Ministerului Apărării Naționale, ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, jandarmi și polițiști, dar și fanfara garnizoanei Bacău, care a intonat, la final, imnul de stat al României, chiar în ziua dedicată acestuia. De asemenea, a fost prezentă și Asociaţia Tradiţii Militare Româneşti, Regimentul 3 Artilerie 1877, condusă de col.(r) Stelian Cojocaru, care a venit cu trei tineri îmbrăcați în uniforme ale armatei române din prima conflagrație mondială.

Dezvelirea și sfințirea monumentului, care a fost ridicat prin contribuția familiei Dănuț și Mirela Jitea, a fost precedată de o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Înaltpreasfințitul Ioachim și protopopul de Onești, Ioan Bârgăoanu. La baza monumentului a fost pus apoi, într-un tub de oțel, un mesaj adresat generațiilor viitoare semnat de toate personalitățile prezente la manifestare.

„Omagiem, în anul Centenarului Marii Uniri – se arată în mesaj – eroii care au căzut în Primul Război Mondial pentru unirea noastă întru libertate, credință și integritate națională. Este cunoscută frumusețea Măgurei Cașin care străjuiește întreaga așezare binecuvântată de Dumnezeu, loc mioritic, picior de plai și gură de Rai, dar mai ales vatră de istorie și de cultură prin monumentala catedrală înălțată de înaintași. Aici s-a întemeiat acum peste 500 de ani o comunitare de oameni harnici și darnici, cu dragoste și râvnă față de Dumnezeu și păstrători ai valorilor spirituale și tradiționale”.

Despre însemnătatea evenimentului, a sărbătoririi în acest an a Centenarului Marii Uniri și despre importanța jerfelor umane din războaiele de independență, de apărare și de reîntregire a neamului nostru au vorbit Sorin Brașoveanu, Gabriel Apreotesei, Vasile Apostol și Vilică Muneanu.
Oaspeților veniți la manifestare, dar și unor săteni din Mănăstirea Cașin, între care s-a aflat și cel mai vârstnic consătean al lor, veteranul de război Ioan Folea, care se apropie de 99 de ani de viață, le-au fost conferite diplome de excelență. Participanții au depus, apoi, coroane de flori la monument.
La final, un grup de elevi ai școlilor din comună au susținut un bogat program de cântece și dansuri populare.

„Jertfirea eroilor din cele trei războaie este pentru noi, astăzi, un exemplu de dăruire în folosul nostru al tuturor. Suntem datori să-i omagiem pe cei care au făcut ca această comunitate din Mănăstirea Cașin să arate așa cum arată astăzi. De aceea, trebuie să ne dăm mâna și să facem și noi lucruri importante pentru comunitate. Dacă vrei să dezvolți comunitatea trebuie să investești în infrastructură, în educație și în toate celelalte domenii. Important este că această comunitate din Mănăstirea Cașin își dorește să se dezvolte frumos. Cinste eroilor pe care îi omagiem!”
Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img