24 noiembrie 2024

Mănăstirea Cașin – filmare cu drona

În inima comunei Casin, se desfășoară o poveste istorică ce îmbrățișează secole de cultură, spiritualitate și rezistență. Monumentul de referință este Mănăstirea Cașin, un edificiu de o frumusețe rar întâlnită, cu o istorie care își întinde rădăcinile până în anul 1656–1657.

Ansamblul arhitectural



Mănăstirea Cașin impresionează prin ansamblul său arhitectural bine conservat, având la bază biserica „Sfinții Voievozi” construită între 1655–1657. Cu o arhitectură ce amintește de vremurile de glorie ale Moldovei, această bijuterie istorică cuprinde nu doar biserica, ci și ruinele casei domnești a lui Gheorghe Ștefan, ruinele școlii domnești, ruinele chiliilor și turnului-clopotniță, precum și zidul de incintă, care a fost refăcut în perioada 1820–1830.

Cetate și lăcaș de cult

La începuturile sale, biserica era înconjurată de case domnești și era înconjurată de înalte ziduri cu turnuri, conferindu-i aspectul unei cetăți cu funcție de apărare. Din ansamblul inițial, se mai păstrează doar turnul de intrare, impunător prin decorul său inspirat din arhitectura contemporană a Poloniei vecine. Despre biserica în sine, se menționează că a fost placată cu piatră, urmărind desenul de pe fațada bisericii Goliei din Iași.

Restaurări și intervenții notabile

De-a lungul timpului, mănăstirea a fost supusă unor încercări de restaurare, însă cea mai notabilă intervenție a avut loc în 1982, când profesorul Alexandru Cișmigiu și inginerul Mircea Crișan au consolidat structura monumentului. Aceasta a reprezentat nu doar o măsură de conservare, ci și o încercare de a menține vie istoria și cultura încrustate în zidurile sale.

Armonie și echilibru arhitectural

Mănăstirea Cașin, ridicată în 1655 de către voievodul Gheorghe Ștefan, păstrează trăsăturile caracteristice ale edificiilor construite de marele voievod al Moldovei, Ștefan cel Mare. Elementele arhitecturale precum ancadramentele florale, brâul exterior și construcția din piatră albă șlefuită conferă edificiului o armonie și un echilibru remarcabile.

Centru cultural și de spiritualitate

Mănăstirea Cașin nu a fost doar un lăcaș de cult, ci și un centru cultural deosebit de important în istoria Moldovei. Cu un bogat fond de carte veche, a fost locul unde traducătorii și copiatorii de cărți slavone și grecești au găsit adăpost și inspirație. Mănăstirea a adăpostit chiar și o școală grecească, contribuind la răspândirea cunoașterii și culturii în regiune.

O istorie tumultoasă

Istoria Mănăstirii Cașin a fost marcată de evenimente dramatice și reconstrucții repetate. Distrusă de turci în 1717 și afectată de un cutremur în 1802, mănăstirea a fost reconstruită și restaurată în mai multe rânduri. Aceste evenimente au modelat nu doar structura fizică a edificiului, ci și caracterul său spiritual și cultural.

Închisă între zidurile groase de piatră, Mănăstirea Cașin rămâne nu doar o comoară arhitectonică, ci și un mărturisitor al trecutului bogat al Moldovei. Prin eforturile de conservare și restaurare, acest monument istoric continuă să inspire și să fascineze, aducând lumina istoriei în prezentul nostru.

sursa video



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014