Intrata in circuitul valorilor perene ale patrimoniului cultural romanesc, Manastirea Casin, edificiu vechi de peste 400 de ani, starneste si astazi, deopotriva,
interesul istoricilor si al oamenilor de rand. Dovada stau vestigiile arheologice descoperite chiar in primavara acestui an… Urme ale unor ziduri si incaperi au iesit la iveala odata cu inceperea unor lucrari gospodaresti.
Ridicata in 1655 de catre voievodul Gheorghe Stefan (1653-1658), Manastirea Casin pastreaza liniile si dimensiunile edificiilor construite de marele voievod al Moldovei, Stefan cel Mare. Arheologii enumera aici biserica, clopotnita, casa domneasca si cateva chilii. Arhitectura insa este unica: ancadramentele florale ale usilor si ferestrelor cu motivul vitei-de-vie, braul exterior ce inconjoara intreg edificiul, dimensiunile impresionante si constructia realizata in piatra alba slefuita impecabil, dau edificiului armonie si echilibru.
Istoria inchisa intre zidurile groase de piatra ale manastirii este bogata. Bogata in evenimente, bogata in cultura… Construita initial ca lacas de cult, dar si de aparare, Manastirea Casin a fost insa si un veritabil centru cultural al Moldovei. Cu un bogat fond de carte veche, manastirea a slujit vreme indelungata drept „sediu” pentru traducatorii si copiatorii de carti (slavona si greaca), ba mai mult, se pare ca in acest edificiu a functionat chiar si o scoala greceasca. Urmele unei istorii tumultoase si-au lasat, insa, si aici, amprenta. Distrusa din ordinul turcilor la 1717, apoi de cutremurul din 1802, manastirea a fost de mai multe ori refacuta. Sfintit in 1657, edificiul a fost restaurat in 1806, 1892, 1895-1907. Ars in 1920 a fost reparat in 1926, 1959, 1980 si pictat in 1992.
Noi descoperiri despre trecutul nostru
In primavara acestui an, cu prilejul unor lucrari edilitar-gospodaresti, in zona de protectie a monumentului istoric, s-au descoperit urmele unor ziduri, care proveneau fie de la contructia vechii manastiri, fie dintr-o etapa mai timpurie. Interesant este ca, in interiorul curtii acesteia, acum cativa ani, arheologii au gasit si ramasitele altor constructii: ruinele Palatului Domensc si a Scolii Domnesti. Primarul comunei a anuntat Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Bacau si imediat s-a oprit orice lucrare in acea zona, pentru a nu se distruge din vestigiile arheologice ce ar putea avea o importanta deosebita. In perioada imediat urmatoare s-a obtinut acordul Ministerului Culturii si Cultelor pentru efectuarea unor cercetari arheologice preventive pentru lunile octombrie si noiembrie, insa din cauza vremii grele s-a amanat aceasta activitate pentru primavara anului viitor. Zidurile descoperite se afla la 50 de metri de manastire si se intind pe o suprafata de 500 de metri patrati. „Descoperirea facuta are o valoare deosebita din punct de vedere arheologic si istoric. In cazul in care cercetarile vor dovedi importanta si vechimea acestor vestigii, se vor lua masuri de conservare si protejare a lor, conform legii. Un colectiv format din reprezentanti ai Directiei pentru Cultura si Muzeului se vor efectua lucrari arheologice in acea zona incepand cu primavara anului viitor, pentru ca noi credem ca s-a facut una dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani. Vom incerca sa creem un circuit de vizitare dupa ce vom descoperi toate aceste ramasite, care au o valoare importanta pentru acest edificiu. Eu sunt responsabilul acestui proiect, de aceea imi asum responsabilitatea de a oferi bacauanilor ocazia de a avea acces la aceasta „fereastra” catre istoria comunei Manastirea Casin”, a precizat Alexandru Artimon, arheolog expert al Directiei pentru Cultura Bacau.Scris de Daniela P.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.