12 ianuarie 2025

Manastirea „Acoperamântul Maicii Domnului” de la Valea Budului

Strabatând drumul dintre Bacau si Moinesti care serpuieste pe malul Trebesului, calatorului i se va dezvalui privelistea unui asezamânt monahal asezat pe coama dealului, ca o cetate, dominând satul Valea Budului cu silueta sa. Ridicata in umbra crucii care binecuvânteaza cu lumina sa valea ce i se asterne la picioare, Manastirea „Acoperamântul Maicii Domnului” este cel mai tânar ansamblu calugaresc din Arhiepiscopia Romanului si Bacaului.

O data ajunsi la poarta manastirii, credinciosii pornesc pe cararea abrupta ce urca spre biserica având in fata crucea inalta de 38 de metri. Fiecare pas vine ca o rugaciune, iar urcarea catre sfântul lacas reaminteste de drumul calvarului de pe Golgota a Domnului Iisus Hristos, dar si de inaltarea sufletului prin Crucea mântuirii. De câtiva ani incoace, in gândurile credinciosilor bacauani, manastirea de la Valea Budului s-a consacrat ca o destinatie necesara pentru alinarea durerilor trupesti si vindecarea ranilor sufletesti prin Taina Sfântului Maslu oficiata de insusi ierarhul locului, Inaltpreasfintitul arhiepiscop Ioachim. De asemenea, pentru luminarea credinciosilor, in acelasi cadru spiritual au fost organizate conferinte pe teme actuale la care au participat, alaturi de duhovnici si teologi de seama, sute de pelerini bacauani.



In acest timp, imaginea asezamântului este intr-o perpetua schimbare. „Suntem o manastire tânara, asa ca avem multe de facut” a marturisit maica Magdalena, stareta metocului. Toate cele cinci maici si surori din componenta obstii monahale isi desfasoara activitatea dupa perceptul „Ora et labora” (Roaga-te si munceste), regula de baza a monahismului inca din secolul al V-lea.

Pozitia inalta a asezamântului monahal, care i-a adus si renumele de „Meteora Bacaului”, necesita cai de acces amenajate corespunzator, iar acest lucru se realizeaza cu multa truda. La aceasta se adauga munca in noul infiintat atelier de vesminte bisericesti unde, cu migala, maicile reusesc sa creeze adevarate opere de arta.

Cât priveste viata spirituala, aceasta se desfasoara la foc continuu. In fiecare zi, dimineata, intre orele 7.00 si 9.00, si seara, de la 17.00 la 19.00, obstea de maici se aduna in rugaciune, pe lânga Sfânta Liturghie care se tine dupa pravilele canonice. „In toate Posturile Mari de peste an, si nu numai, s-a instituit traditia sa se savârseasca Taina Sfântului Maslu. In fiecare vineri, de la ora 18.00, slujba este oficiata de Inaltpreasfintitul arhiepiscop Ioachim, impreuna cu preotii din Protopopiatul Bacau”, a mai precizat maica Magdalena. La toate acestea se adauga serile cultural-duhovnicesti care vin in completarea muncii misionare realizate in aceasta „oaza de ortodoxie”. Serenitatea acestui asezamânt monahal, a peisajului care-l impresoara si a celor care vietuiesc aici intru rugaciune si munca este un adevarat leac pentru stresul cotidian care macina sufletele bacauanilor.

Istoria manastirii a inceput in 2013, când, dorindu-se o prezenta mai activa a Bisericii in zona, pe locul Parohiei „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” de la Valea Budului, IPS Ioachim, pe atunci episcop-vicar al Eparhiei Romanului si Bacaului, a hotarât infiintarea unui metoc. Cu sprijinul unor oameni de buna credinta, precum familia Vlase, asezamântul liturgic, format din biserica si paraclis, a fost transformat in manastire, construindu-se in preajma un corp de chilii. O data cu venirea unui grup de calugarite in zona, s-a deschis asezamântul monahal la data de 1 octombrie 2013, adaugându-se hramul „Acoperamântul Maicii Domnului”, stareta fiind monahia Magdalena Budeanu. Tot atunci s-a stabilit denumirea oficiala a manastirii ca fiind Metocul Chiriarhal „Acoperamântul Maicii Domnului” al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img