Manager si management sunt doi termeni care apar tot mai des, in ultima vreme, in diverse proiecte, memorii sau comunicate de presa, dar si in declaratiile unor oficiali. Fireste, in mod constant, au conotatii pozitive, referindu-se la eficientizare, schimbare, dezvoltare sau crestere economica.
Aceasta intensa preocupare pentru formarea unor specialisti care sa se priceapa la gestionarea resurselor, la gestionarea situatiilor, la organizarea institutiilor sau a companiilor publice este laudabila, insa nu are, din pacate, urmari in viata reala, concreta a membrilor comunitatii. Avem multi manageri cu diploma, dar nu avem proiecte si structuri bine administrate.
Bacauanii fac jumatate de zi pâna la Brasov, de sarbatori, deoarece nu exista autostrazi sau drumuri expres, de asemenea, pierd, zilnic, 40 de minute de pe Mioritei pâna pe Republicii din cauza ca nu exista mult asteptata sosea de centura, iar traficul e infernal, cei care locuiesc pe stradutele laturalnice nu si-au scos masina din parcare timp de o saptamâna, masinile de gunoi nu au venit sa ridice deseurile zece zile etc.
Intre timp, alesii aloca bani pentru a construi obiective utopice, care au putine sanse sa fie continuate si terminate in 2015, isi consuma energia certându-se cu privire la regulamentul unei institutii sau programul alteia, dar nu sunt in stare sa gaseasca solutii la nevoile reale ale cetatenilor.
Consilierilor nostri le place sa vorbeasca si atât. Degeaba exista manageri de institutii, manageri de proiect, manageri de caz bine pregatiti, daca nu exista si resurse financiare. Caci resursele sunt impartite de alesi, nu de specialisti. Ei aproba cofinantarea, prin vot, hotarând daca locuitorii au nevoie de un centru de zi pentru copii sau de un „centru de traditii”, in care, alaturi de costume populare si vârtelnite, zac prafuite televizoare alb-negru si masini de scris.
Nici macar acele obiective in care au crezut si care sunt necesare nu sunt monitorizate. Sa demaram, sa construim, banii sa-i atribuim (nu conteaza ce anume), asta pare a fi deviza celor care au dreptul sa decida in locul nostru. Important e sa consume niste fonduri. Nu-i intereseaza investitia in sine, folosul pe care aceasta il aduce comunitatii, schimbarea pe care o produce, ci doar folosul propriu. Asadar, la ce ne trebuie manageri scoliti? Ca sa salveze, cârpind ici, netezind dincolo, ceea ce strica politicienii.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.