Reabilitarea imobilului de pe strada Milcov care va avea astfel destinatia de centru de cazare temporara a persoanelor fara adapost a fost din nou pe lista proiectelor inaintate consilierilor locali. La ultima sedinta, consilierii au aprobat documentatia de avizare a lucrarilor de interventii, principalii indicatori tehnico-economici, bugetul proiectului si sursele de finantare. Dar, dupa cum se arata in expunerea de motive atasata la proiect, timp de doi ani, municipalitatea a tras pe linie moarta acest proiect, motivând ca nu a mai putut obtine finantarea europeana pentru ca au fost prea multe cereri pe POR 2007-2013. Din anul 2010, când s-a aprobat prima hotarâre de consiliu pe aceasta tema si pâna in 2012 nu s-a mai facut niciun pas pentru a identifica o alta sursa de finantare. In tot acest timp, „am identificat in rândul persoanelor fara adapost mame si copii care au nevoie de servicii de cazare, igienizare si masa in regim de urgenta. La nivelul municipiului nu functioneaza un adapost temporar pentru persoanele victime ale violentei domestice”, recunosc chiar autoritatile locale in acelasi document.
Dar, despre acest centru se vorbeste inca din campania electorala din 2008, iar primele demersuri s-au facut din 2009. Mai aproape de campania electorala, la sfârsitul anului 2011, proiectul a fost scos din nou din sertare si la acel moment, executivul Primariei Bacau sugera ca un contract de finantare ar urma sa fie semnat pâna la inceputul anului 2012. Mai mult, se dorea si modernizarea mai multor puncte termice care sa fie la dispozitia municipalitatii ca si locuinte de interventie. Lesne de inteles, niciuna din aceste promisiuni nu a fost respectata. Nici acum, doar pentru ca s-a depus documentatia la ADR N-E, nu inseamna ca ar putea incepe constructia centrului in acest an.
1,8 milioane de lei va costa amenajarea acestui centru, potrivit indicatorilor tehnico-economici, insa contributia municipalitatii va fi doar de 225 de mii de lei. Restul reprezinta fonduri europene. Aici, beneficiarii nu vor primi doar cazare si masa, ci si asistenta medicala si consiliere. Centrul va avea o capacitate de 20 de locuri.
Potrivit raportului de activitate pe 2011, Serviciul Public de Asistenta Sociala Bacau a realizat pe parcursul unui an nu mai putin de 2.288 anchete sociale in familiile aflate in dificultate din municipiul Bacau.
Nevoile sunt mari
Si datele Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau arata ca la acest capitol autoritatile sunt repetente. „In judetul Bacau nu exista un centru specializat pe acest segment, un adapost destinat persoanelor victime ale violentei in familie”, declara Alina Iftode, purtator de cuvânt al DGASPC Bacau. Institutia judeteana ofera ca alternativa Centrul Maternal, dar acesta a fost creat pentru a impiedica separarea mamei de copil, iar accesul in aceasta instiutie se face dupa reguli stricte, nu pentru toate cazurile de violenta sau abandon. In 2012, in Centrul Maternal au fost ocrotiti 64 de copii si 45 de mame. 23 dintre acestea proveneau din mediul urban.Tot in municipiu functioneaza Adapostul de zi si de noapte pentru copiii strazii Morcoveata. Aici, in special pe timpul iernii, vin numerosi copii sau tineri care nu au un acoperis deasupra capului si nici macar o masa calda pe zi. Aici au fost ocrotiti in 2012 105 copii, din care 30 din mediul urban. Existenta unui alt centru in municipiu ar insemna si mai multe persoane care ar putea beneficia de sprijinul psihologilor.
Ziua si bataia in familie
Potrivit celor de la Inspectoratul de Politie Judetean Bacau, numai anul trecut in Bacau s-au inregistrat in jur de 350 de fapte cu violenta in familie. Majoritatea faptelor se petrec pe fondul consumului de alcool si s-a demonstrat de-a lungul timpului ca acolo unde o femeie este agresata frecvent de sotul betiv de la o bataie pâna la crima nu mai este decât un pas. (Geta Panaite)